Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Microencapsulation of retinoic acid by atomization into biopolymeric matrices: Binary and ternary blends of alginic acid sodium, xanthan gum and modified chitosan

Microencapsulation of retinoic acid by atomization into biopolymeric matrices: Binary and ternary blends of alginic acid sodium, xanthan gum and modified chitosan

Título
Microencapsulation of retinoic acid by atomization into biopolymeric matrices: Binary and ternary blends of alginic acid sodium, xanthan gum and modified chitosan
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Antónia Gonçalves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Berta Nogueiro Estevinho
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Fernando Rocha
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Food HydrocolloidsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 124 Part B
Páginas: 1-10
ISSN: 0268-005X
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-N89
Resumo (PT):
Abstract (EN): Retinoic acid (RA) is recognized for its therapeutic value in the treatment of several malignancies. Particularly, it is a successful antitumor agent used in patients with acute promyelocytic leukaemia (APL). Development of an appropriate delivery system for RA administration might improve the stabilization of this retinoid under undesirable conditions, reduce severe side-effects related to RA administration and increase the amount of RA that reach the target cells/tissues. In the present work, binary and ternary blends of biopolymers (xanthan gum + alginic acid sodium, modified chitosan + alginic acid sodium, modified chitosan + xanthan gum and modified chitosan + xanthan gum + alginic acid sodium) were considered to prepare oil-in-water emulsions for RA-loaded biopolymer-based delivery systems formation using spray-drying technology. Rheological properties (i.e. viscosity), stability and droplet size distribution of the emulsions were analysed. Product yield varied from 16 to 41% among all the microparticles produced (empty and loaded with coconut oil - with and without RA - and surfactant). Microparticles exhibited a spherical form, smooth or rough surfaces and a mean diameter between 2.88 +/- 0.01 and 6.9 +/- 0.4 mu m, considering a volume size distribution. Considering RA-loaded microparticles, encapsulation efficiency was significantly higher for the microparticles composed by the xanthan gum + alginic acid sodium blend (76 +/- 4%). Moreover, the slower RA release (almost 7 h) was observed from most of the microparticles composed by alginic acid sodium. For microparticles composed by the modified chitosan + alginic acid sodium blend the shortest RA release time (100 min) was observed.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Production, properties, and applications of solid self-emulsifying delivery systems (S-SEDS) in the food and pharmaceutical industries (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Antónia Gonçalves; Nooshin Nikmaram; Shahin Roohinejad; Berta N. Estevinho; Fernando Rocha; Ralf Greiner; David Julian McClement
Potential food application of resveratrol microparticles: Characterization and controlled release studies (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Teresa Cardoso; Antónia Gonçalves; Berta N. Estevinho; Fernando Rocha
Methodologies for simulation of gastrointestinal digestion of different controlled delivery systems and further uptake of encapsulated bioactive compounds (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Antónia Gonçalves; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Formulation approaches for improved retinoids delivery in the treatment of several pathologies (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Antónia Gonçalves; Berta N. Estevinho; Fernando Rocha

Da mesma revista

The progress and application of vitamin E encapsulation-A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, AM; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
The effect of egg albumen on the viscoelasticity of crab sticks made from Alaska Pollock and Pacific Whiting surimi (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Campo Deano, L; Tovar, C
Berry anthocyanin-based films in smart food packaging: A mini-review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Neves, D; Paula B Andrade; Videira, RA; de Freitas, V; Luis Cruz
Ultrasound-assisted preparation of size-controlled chitosan nanoparticles: Characterization and fabrication of transparent biofilms (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Hileia K. S. Souza; José M. Campiña; Ana M.M. Sousa; Fernando Silva; Maria P. Gonçalves
Tweaking the mechanical and structural properties of colloidal chitosans by sonication (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Laidson P. Gomes; Hiléia K.S. Souza; José M. Campiña; Cristina T. Andrade; Vânia M. Flosi Pascoalin; António F. Silva; Maria P. Gonçalves

Ver todas (45)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-26 às 00:25:24
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital