Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » The role of choline chloride-based deep eutectic solvent and curcumin on chitosan films properties

The role of choline chloride-based deep eutectic solvent and curcumin on chitosan films properties

Título
The role of choline chloride-based deep eutectic solvent and curcumin on chitosan films properties
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Almeida, CMR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Magalhaes, JMCS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Hileia K. S. Souza
(Autor)
FEUP
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food HydrocolloidsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 81
Páginas: 456-466
ISSN: 0268-005X
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-WEZ
Abstract (EN): Non-biodegradable plastics are one of the top environmental threats faced by terrestrial and marine ecosystems. In the field of food packaging, alternative bio-based plastics have been deeply researched because of their good biodegradability, biocompatibility, and the abundance of biomass resources. In this sense, these interesting characteristics allow the use of chitosan, curcumin and green plasticizers such as Deep Eutectic Solvents (DES) as excellent candidates for food packaging applications. Thus, in this work, different percentages of choline chloride-based deep eutectic solvent and curcumin were used as additives to improve chitosan films properties. The film-forming solutions were characterized by rheological techniques and the results were correlated with their morphologies. The addition of plasticizer (DES) and curcumin affected the apparent viscosity of the solutions. Corroborating these results, SEM images of cryo-fractured chitosan solutions appeared as homogeneous surface matrices wherein the pore diameter of which seemed to depend on the use of plasticizer or curcumin in the solution formulation. Transparent chitosan films fabricated from these solutions were prepared by the knife coating technique and their physical properties were assessed. Films with DES presented higher water vapor permeability (WVP), water solubility and water sorption capability. Nevertheless, the incorporation of the curcumin improved the barrier properties of the films leading to a decrease of WVP. In general, improved values of tensile strength (TS) were registered when lower amounts of curcumin were added in the systems. Moreover, non-plasticized films presented the highest values of TS and Young's modulus (YM) whereon agrees with the compact surface images observed by scanning electronic microscopy. Furthermore, the films reported here presented opacity values and yellowness that increased by increasing of pigment concentration.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The progress and application of vitamin E encapsulation-A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, AM; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
The effect of egg albumen on the viscoelasticity of crab sticks made from Alaska Pollock and Pacific Whiting surimi (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Campo Deano, L; Tovar, C
Berry anthocyanin-based films in smart food packaging: A mini-review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Neves, D; Paula B Andrade; Videira, RA; de Freitas, V; Luis Cruz
Ultrasound-assisted preparation of size-controlled chitosan nanoparticles: Characterization and fabrication of transparent biofilms (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Hileia K. S. Souza; José M. Campiña; Ana M.M. Sousa; Fernando Silva; Maria P. Gonçalves
Tweaking the mechanical and structural properties of colloidal chitosans by sonication (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Laidson P. Gomes; Hiléia K.S. Souza; José M. Campiña; Cristina T. Andrade; Vânia M. Flosi Pascoalin; António F. Silva; Maria P. Gonçalves

Ver todas (45)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-26 às 04:18:49
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital