Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Borage, calendula, cosmos, Johnny Jump up, and pansy flowers: volatiles, bioactive compounds, and sensory perception

Borage, calendula, cosmos, Johnny Jump up, and pansy flowers: volatiles, bioactive compounds, and sensory perception

Título
Borage, calendula, cosmos, Johnny Jump up, and pansy flowers: volatiles, bioactive compounds, and sensory perception
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Fernandes, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Malheiro, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Saraiva, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ramalhosa, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 245
Páginas: 593-606
ISSN: 1438-2377
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-XB8
Abstract (EN): The aim of the present work was to study the main volatile and bioactive compounds (monomeric anthocyanins, hydrolysable tannins, total flavonoids, and total reducing capacity) of five edible flowers: borage (Borage officinalis), calendula (Calendula arvensis), cosmos (Cosmos bipinnatus), Johnny Jump up (Viola tricolor), and pansies (Violaxwittrockiana), together with their sensory attributes. The sensory analysis (10 panelists) indicated different floral, fruity, and herbal odors and taste. From a total of 117 volatile compounds (SPME-GC-MS), esters were most abundant in borage, sesquiterpenes in calendula, and terpenes in cosmos, Johnny Jump up, and pansies. Some bioactive and volatile compounds influence the sensory perception. For example, the highest content of total monomeric anthocyanins (cosmos and pansies) was associated with the highest scores of colors intensity, while the floral and green fragrances detected in borage may be due to the presence of ethyl octanoate and 1-hexanol. Therefore, the presence of some volatiles and bioactive compounds affects the sensory perception of the flowers.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 14
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

HS-SPME/GC-MS methodologies for the analysis of volatile compounds in cork material (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Moreira N; Lopes P; M. Cabral; Paula Guedes de Pinho
Food authentication by PCR-based methods (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Isabel Mafra; Isabel M P L V O Ferreira; Beatriz B P P Oliveira
Water sorption isotherms of fresh and partially osmotic dehydrated pumpkin parenchyma and seeds at several temperatures (2005)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mayor, L., Moreira, R., Chenlo, F., Sereno, A.M.
Valorization of brewers' spent grain and spent yeast through protein hydrolysates with antioxidant properties (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Vieira, E; Teixeira, J; Ferreira, Isabel
Utilization of natural and synthetic sources of carotenoids in the skin pigmentation of gilthead seabream (Sparus aurata) (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Gomes, E; Dias, J; Silva, P; Valente, L; Empis, J; Gouveia, L; Bowen, J; Young, A

Ver todas (34)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-19 às 15:27:32
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital