Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Phenolic compounds from Jacaranda caroba (Vell.) A. DC.: Approaches to neurodegenerative disorders

Phenolic compounds from Jacaranda caroba (Vell.) A. DC.: Approaches to neurodegenerative disorders

Título
Phenolic compounds from Jacaranda caroba (Vell.) A. DC.: Approaches to neurodegenerative disorders
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Federico Ferreres
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Clara Grosso
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Angel Gil Izquierdo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 57
Páginas: 91-98
ISSN: 0278-6915
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-006-9PP
Abstract (EN): Diseases affecting the central nervous system are spread throughout the world. As so, more efficient and safe neuroprotective drugs are required. The present study describes, for the first time, the phenolic composition and bioactivity of Jacaranda caroba (Vell.) A. DC, a species whose infusion is consumed as traditional medicine. The HPLC-DAD-ESI/MSn analysis revealed the presence of four dicaffeoyl acid derivatives and nine flavonoids, comprising quercetin, kaempferol and isorhamnetin derivatives. Twelve compounds are described for the first time in Jacaranda genus. Although isorhamnetin-3-O-rhmanoside-7,4'-di-O-glucoside and quercetin-3-O-(2-pentosyl)hexoside are the main metabolites in both aqueous and hydromethanolic extracts, qualitative and quantitative differences were found between them. Aqueous extract is richer in dicaffeoyl acid derivatives. Both extracts proved to be strong radicals' scavengers and effective monoamine-oxidase A inhibitors, but showed weak protection against cholinesterases' activity. The results highlight the value off. caroba as a source of health-promoting antioxidants and antidepressant compounds.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

In vitro studies to assess the antidiabetic, anti-cholinesterase and antioxidant potential of Spergularia rubra (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Juliana Vinholes; Clara Grosso; Paula B Andrade; Angel Gil Izquierdo; Patricia Valentao; de Pinho, PG; Federico Ferreres
HPLC-DAD-ESI/MSn analysis of phenolic compounds for quality control of Grindelia robusta Nutt. and bioactivities (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Federico Ferreres; Clara Grosso; Angel Gil Izquierdo; Patricia Valentao; Carolina Azevedo; Paula B Andrade
Ellagic Acid and Derivatives from Cochlospermum angolensis Welw. Extracts: HPLC-DAD-ESI/MSn Profiling, Quantification and In Vitro Anti-depressant, Anti-cholinesterase and Anti-oxidant Activities (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Federico Ferreres; Clara Grosso; Angel Gil Izquierdo; Patricia Valentao; Paula B Andrade
Comparing the phenolic profile of Pilocarpus pennatifolius Lem. by HPLC-DAD-ESI/MSn with respect to authentication and enzyme inhibition potential (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Federico Ferreres; Clara Grosso; Angel Gil Izquierdo; Andreia Fernandes; Patricia Valentao; Paula B Andrade
Box-Behnken factorial design to obtain a phenolic-rich extract from the aerial parts of Chelidonium majus L. (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Clara Grosso; Federico Ferreres; Angel Gil Izquierdo; Patricia Valentao; Maria Sampaio; Julio Lima; Paula B Andrade

Ver todas (7)

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Synephrine: From trace concentrations to massive consumption in weight-loss (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Luciana Grazziotin Rossato; Vera Marisa Costa; Renata Pereira Limberger; Maria de Lourdes Bastos; Fernando Remiao
Corrigendum to "Protective effects of xanthohumol against the genotoxicity of heterocyclic aromatic amines MeIQx and PhIP in bacteria and in human hepatoma (HepG2) cells (vol 50, pg 949, 2012)" (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Viegas, Olga; Bojana Zegura; Marko Pezdric; Matjaz Novak; Ferreira, Isabel M P L V O; Pinho, Olívia; Metka Filipic
Are current analytical methods suitable to verify VITAL (R) 2.0/3.0 allergen reference doses for EU allergens in foods? (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Holzhauser, T; Johnson, P; Hindley, JP; O'Connor, G; Chan, CH; Joana Costa; Faeste, CK; Hirst, BJ; Lambertini, F; Miani, M; Robert, MC; Roder, M; Ronsmans, S; Bugyi, Z; Tomoskozi, S; Flanagan, SD
Antioxidant and pro-oxidant activities of carotenoids and their oxidation products (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, D; Freitas, M; Silva, AMS; Felix Carvalho; Eduarda Fernandes
Amanita phalloides poisoning: Mechanisms of toxicity and treatment (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Garcia, J; Costa, VM; Carvalho, A; Baptista, P; de Pinho, PG; Maria de Lourdes Bastos; Felix Carvalho

Ver todas (82)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-09-29 às 00:17:54
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital