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Predicting the organoleptic stability of beer from chemical data using multivariate analysis

Título
Predicting the organoleptic stability of beer from chemical data using multivariate analysis
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Andreia Curto
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Patrick Boivin
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nizar Benismail
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cristina Goncalves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Aquiles Araujo Barros
(Autor)
FCUP
Revista
Vol. 226
Páginas: 57-62
ISSN: 1438-2377
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-6FV
Abstract (EN): Delaying flavour staling, to prolong the shelf life of beer, is one of the greatest challenges facing the brewing industry today. In this study, a series of lager beers were brewed using five European barley varieties and four chemical indicators of the degree of beer ageing were correlated with the sensory evaluation: E-2-nonenal, beta-damascenone, 2-furaldehyde and 5-hydroxymethyl-2-furaldehyde (5-HMF). A statistical strategy using principal component analysis and multiple linear regression was applied to draw relationships between the sensory and chemical data sets. Additionally, the relative significance of each of the chemical data on the organoleptic stability of beer was evaluated within the method. 5-HMF was the only studied carbonyl compound whose concentration cannot be used for predicting the total taste score of beers. E-2-nonenal, in contrast, was found to be the most discriminant carbonyl compound under consideration for predicting the flavour stability of beer.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: lfguido@fc.up.pt
Nº de páginas: 6
Documentos
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