Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Impact of a toxic and a non-toxic strain of Microcystis aeruginosa on the crayfish Procambarus clarkii

Impact of a toxic and a non-toxic strain of Microcystis aeruginosa on the crayfish Procambarus clarkii

Título
Impact of a toxic and a non-toxic strain of Microcystis aeruginosa on the crayfish Procambarus clarkii
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2001
Autores
Vasconcelos, V
(Autor)
FCUP
Oliveira, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teles, FO
(Autor)
FCUP
Revista
Título: ToxiconImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 39
Páginas: 1461-1470
ISSN: 0041-0101
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Medicina básica
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-T7W
Abstract (EN): The occurrence of cyanobacteria in many water bodies where crayfish such as Procambarus clarkii are abundant leads to the possibility of toxin accumulation and food chain transfer. This paper describes the accumulation and deputation of microcystins from a microcystin and a non-microcystin producing strain of Microcystis aeruginosa, on the survivorship, growth and nutritional status of P. clarkii. Crayfish larvae were resistant to cyanobacteria and their toxins, surviving cyanobacteria densities during acute exposures. Juvenile crayfish tolerated toxic cyanobacteria better than non-toxic ones. This effect was also observed when analysing nutritional status of crayfish fed toxic and non-toxic cyanobacteria with the former having better lipid and protein contents than those fed non-toxic Microcystis. P. clarkii accumulated up to 2.9 mug MCYST/dry crayfish weight and the deputation pattern was similar to that observed for mussels by other authors. Due to the fact that the major part of the toxin is accumulated in the intestine and in the hepatopancreas, there is no significant risk in terms of human health if these parts are removed prior to crayfish consumption. Nevertheless, their use in dairy food and the possible transference of toxins along food chains should not be disregarded.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: vmvascon@fc.up.pt
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Hepatotoxicity induced by paclitaxel interaction with turmeric in association with a microcystin from a contaminated dietary supplement (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Costa, ML; Rodrigues, JA; Azevedo, J; Vitor Vasconcelos; Eiras, E; Campos, MG
Use of botulinum toxin for genitourinary conditions: What is the evidence? (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carlos Silva; Chancellor, MB; Smith, CP; Francisco Cruz
Transport of the organic cations gonyautoxin 2/3 epimers, a paralytic shellfish poison toxin, through the human and rat intestinal epitheliums (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Andrinolo, D; Pedro Gomes; Sonia Fraga; soares-da-silva, p; Lagos, N
Tracing the fate of microcystins from irrigation water to food chains: Studies with Fragaria vulgaris and Meriones shawi (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Haida, M; El Khalloufi, F; Tamegart, L; Mugani, R; Essadki, Y; Redouane, E; Azevedo, J; Araújo, MJ; Alexandre Campos; Vitor Vasconcelos; Gamrani, H; Oudra, B
Toxicity of culturable cyanobacteria strains isolated from the Portuguese coast (2005)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins, R; Pereira, P; Welker, M; Fastner, J; Vasconcelos, VM

Ver todas (34)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-04 às 22:18:22
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital