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Effect of temperature and volume changes on effective diffusivities of sucrose and NaCl during osmotic dehydration of vegetable tissue

Título
Effect of temperature and volume changes on effective diffusivities of sucrose and NaCl during osmotic dehydration of vegetable tissue
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
M. P. Gonçalves
(Autor)
FEUP
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A. M. Sereno
(Autor)
FEUP
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J. M. P. Q. Delgado
(Autor)
FEUP
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M. Vázquez da Silva
(Autor)
FEUP
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L. Mayor
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Páginas: 138-143
ISSN: 1012-0386
Indexação
Publicação em ISI Proceedings ISI Proceedings
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
COMPENDEX
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Outras ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Resumo (PT):
Abstract (EN): Osmotic dehydration of pumpkin (Cucurbita pepo, L.) fruits was carried out with binary solutions of sucrose and NaCl at different temperatures and solute concentrations. Water loss and solids gain kinetics were experimentally determined and fitted using a diffusional model. Pumpkins samples were considered as finite cylinders and the analytical solution of the unsteady diffusion equation was used considering the external resistance to the mass transfer negligible. The influence of shrinkage and temperature on the effective diffusion coefficients was also assessed in this work.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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