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Electrochemical immunosensor for point-of-care detection of soybean Gly m TI allergen in foods

Título
Electrochemical immunosensor for point-of-care detection of soybean Gly m TI allergen in foods
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Dias, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mafra, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernandes, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Silva, AF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Carlos M Pereira
(Autor)
FCUP
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Revista
Título: TalantaImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 268
ISSN: 0039-9140
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Z-8D1
Abstract (EN): Soybean is a legume with high technological functionality, commonly used by the food industry as an ingredient in different products. However, soybean is an allergenic food whose undeclared presence in processed foods may represent a public health risk. In this work, it was developed an efficient electrochemical immunosensor, targeting the soybean trypsin inhibitor (Gly m TI) allergen using commercial anti-Gly m TI IgG, aiming at detecting/quantifying minute amounts of soybean in different food formulations. For this purpose, model mixtures of different foods (sausages, cooked-hams, biscuits) were prepared to contain known amounts of soybean protein isolate (100,000-0.1 mg kg(-1)) and submitted to specific thermal treatments (autoclaving, oven-cooking, baking). The electrochemical immunosensor allowed quantifying down to 0.1 mg kg(-1) of soybean in the three food matrices, raw and processed (0.0012 mg of Gly m TI/kg of matrix). Accordingly, the immunosensor is suitable for detecting traces of soybean in raw, processed, and complex foods, thus protecting 99 % of soybean-allergic patients.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
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