Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Spouted Bed Dried Rosmarinus officinalis Extract: A Novel Approach for Physicochemical Properties and Antioxidant Activity

Spouted Bed Dried Rosmarinus officinalis Extract: A Novel Approach for Physicochemical Properties and Antioxidant Activity

Título
Spouted Bed Dried Rosmarinus officinalis Extract: A Novel Approach for Physicochemical Properties and Antioxidant Activity
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Souza, CRF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Baldim, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bankole, VO
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
da Ana, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Durazzo, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lucarini, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cicero, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Santini, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Souto, EB
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Oliveira, WP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 10
Páginas: 1-16
Editora: MDPI
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00S-MQV
Abstract (EN): In this study, a conical-cylindrical spouted bed dryer with Teflon(R)beads as spouting material was used for producing powdered rosemary (Rosmarinus officinalisL.) extract. The influence of the inlet drying gas temperature (T-gi) and the percentage ratio between the feed rate of concentrated liquid extract by the maximum evaporation capacity of the spouted bed (W-s/W-max) on selected physicochemical properties of the finished products were investigated. Antioxidant properties of the concentrated liquid extract and dried extracts were also evaluated by the 2.2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging (DPPH center dot) and lipid peroxidation induced by Fe2+/citrate (LPO) methods; and compared with the values obtained for a lyophilized extract (used as a control). Colloidal silicon dioxide (Tixosil(R)333) and maltodextrin (DE 14) at a 2:1 ratio was added to the concentrated extract before drying (4.4%w/w) to improve the drying performance. The drying variables W-s/W(max)and T(gi)have statistically significant influence on total polyphenols and total flavonoid contents of the dried powders. The concentrated extract (on dry basis-being absolute solid content) showed superior antioxidant activity (AA) compared to both the spouted bed dried and the lyophilized extracts; exhibiting IC50 values of 0.96 +/- 0.02, 2.16 +/- 0.04 and 3.79 +/- 0.05 mu g mL(-1)(DPPH(center dot)method) and 0.22 +/- 0.01, 1.31 +/- 0.01 and 2.54 +/- 0.02 mu g mL(-1)(LPO method), respectively. These results of AA are comparable to values obtained for quercetin, a flavonoid compound often used as a reference standard due to its potent antioxidant activity; with IC(50)of 1.17 mu g mL(-1)(DPPH center dot) and 0.22 mu g mL(-1)(LPO). However, the dried rosemary extracts are about 13.5 times more concentrated than the initial concentrated extract (dry weight), with a concentration of total flavonoids and polyphenols compounds ranging from 4.3 to 12.3 and from 1.2 to 4.7 times higher than the concentrated extract values (wet basis). The AA per dry product mass was thus significantly higher than the values measured for concentrated extractive solution, irrespective of some losses of AA apparently due to the drying process.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 15
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The Potential of Some Moringa Species for Seed Oil Production (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Boukandoul, S; Susana Casal; Zaidi, F
The Impact of Logistics Performance on Argentina, Brazil, and the US Soybean Exports from 2012 to 2018: A Gravity Model Approach (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
João Gilberto Mendes dos Reis; Pedro Amorim; José Sarsfield Cabral; Rodrigo Carlo Toloi
Olive Pulp and Exogenous Enzymes Feed Supplementation Effect on the Carcass and Offal in Broilers: A Preliminary Study (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sayehban, P; Seidavi, A; Dadashbeiki, M; Ghorbani, A; de Araujo, WAG; Durazzo, A; Lucarini, M; Gabrielli, P; Omri, B; Albino, LFT; Souto, EB; Santini, A
Metrology, Agriculture and Food: Literature Quantitative Analysis (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Durazzo, A; Souto, EB; Lombardi Boccia, G; Santini, A; Lucarini, M

Ver todas (10)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-09-01 às 22:25:35
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital