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Food-Grade Microencapsulation Systems to Improve Protection of the Epigallocatechin Gallate

Título
Food-Grade Microencapsulation Systems to Improve Protection of the Epigallocatechin Gallate
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Ralaivao, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lucas, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernando Rocha
(Autor)
FEUP
Berta Nogueiro Estevinho
(Autor)
FEUP
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Revista
Título: FoodsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Página Final: 1990
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00W-WS4
Abstract (EN): Epigallocatechin gallate (EGCG) is a catechin and one of the most abundant polyphenols in green tea, and it is under research for its potential benefit to human health and for its potential to be used in disease treatments, such as for cancer. However, the effectiveness of polyphenols depends on preserving their bioactivity, stability, and bioavailability. The EGCG was microencapsulated by a spray-drying process, using different biopolymers as encapsulating agents (gum arabic, modified chitosan and sodium alginate), in order to overcome some of the limitations of this compound. The microparticles showed a diameter around 4.22 to 41.55 mu m (distribution in volume) and different morphologies and surfaces, depending on the encapsulating agent used. The EGCG release was total, and it was achieved in less than 21 min for all the formulations tested. The EGCG encapsulation efficiency ranged between 78.5 and 100.0%. The release profiles were simulated and evaluated using three kinetic models: Korsmeyer-Peppas (R-2: 0.739-0.990), Weibull (R-2 : 0.963-0.994) and Baker-Lonsdale (R-2: 0.746-0.993). The Weibull model was the model that better adjusted to the experimental EGCG release values. This study proves the success of the EGCG microencapsulation, using the spray-drying technique, opening the possibility to insert dried EGCG microparticles in different food and nutraceutical products.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 14
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
Ralaivao et al 2022 2280.27 KB
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