Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Development and Optimization of a Topical Formulation with Castanea sativa Shells Extract Based on the Concept "Quality by Design"

Development and Optimization of a Topical Formulation with Castanea sativa Shells Extract Based on the Concept "Quality by Design"

Título
Development and Optimization of a Topical Formulation with Castanea sativa Shells Extract Based on the Concept "Quality by Design"
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Oliveira, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cadiz Gurrea, MD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Silva, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Macedo, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Costa
(Autor)
FFUP
Revista
Título: SustainabilityImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 10
Página Final: 129
ISSN: 2071-1050
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00W-3CE
Abstract (EN): The proposed study aims to develop and optimize a topical formulation with Castanea sativa shells extract considering the concept of Quality by Design, focusing on a planned development that consider the vulnerabilities of the entire process through risk analysis tools and design of experiments (DoE). A Box-Behnken design with three factors and three levels was used as a statistical tool for the execution of the DoE and the analysis of the response surface methodology responses. The independent variables studied were the quantity of sodium lauryl sulfate (%) (X1), beeswax (%) (X2) and macadamia oil (%) (X3); the dependent variables were pH (Y1), viscosity (Y2) and adhesiveness (Y3). According to the mathematical model, the optimal formulation contains 0.93% of sodium lauryl sulfate, 5.00% of beeswax and 10.00% of macadamia oil. The optimal formulation with the extract was prepared and characterized over the time, regarding organoleptic and technological characteristics, allowing conclusions to be reached regarding its stability. The formulation presented a pleasant odor and was light brown in color, it also demonstrated pseudoplastic-thixotropic behavior and a small reduction in the formulation consistency after 30 days of storage. This study demonstrated the efficiency of the Quality by Design methodology to understand the product variability, supporting that this approach favors a better understanding of the whole process and enables to design a robust development stage, reducing costs and generating high-quality products.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Towards Resilient and Sustainable Rail and Road Networks: A Systematic Literature Review on Digital Twins (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Vieira, J; Martins, JP; de Almeida, NM; Patricio, H; Morgado, JG
The Relationship between Intangible Cultural Heritage and Urban Resilience: A Systematic Literature Review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Tavares, DS; Fernando Brandão Alves; Vasquez, IB
Sustainable Food Production and Consumption (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ada Rocha; Belmira Neto
Sustainability in Geotechnics through the Use of Environmentally Friendly Materials (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Castorina Silva Vieira
Sustainability Assessment of Buildings Indicators (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
J.M.P.Q. Delgado

Ver todas (160)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-06 às 03:21:18
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital