Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Microalgal and cyanobacterial cell extracts for use as natural antibacterial additives against food pathogens

Microalgal and cyanobacterial cell extracts for use as natural antibacterial additives against food pathogens

Título
Microalgal and cyanobacterial cell extracts for use as natural antibacterial additives against food pathogens
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Catarina Guedes, AC
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Barbosa, CR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amaro, HM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, CI
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 46
Páginas: 862-870
ISSN: 0950-5423
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-SXT
Abstract (EN): P>Intra- and extracellular extracts of thirteen cyanobacteria and twelve microalgae were screened for their activity against a few of the most relevant food-borne pathogens - viz. Salmonella sp., Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Strain M2-1 of Scenedesmus obliquus was the microalga that exhibited the highest antibacterial activity, except against Salmonella sp. Although cyanobacteria possessed in general wider antibacterial spectra than microalgae, the former have also been associated with toxin production - and may thus be less useful in food formulation. Nostoc sp. was particularly effective against E. coli and P. aeruginosa, whereas Gloeothece sp. stood out because of its capacity to inhibit all food pathogens tested. Typically, the intracellular extracts were more powerful than their extracellular counterparts; and those with antibacterial features were found to possess high contents of long chain fatty acids - some of which are well-known for their antibacterial activities.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Edible mushrooms' enrichment in food and feed: A mini review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Kumar, H; Bhardwaj, K; Kuca, K; Sharifi Rad, J; Verma, R; Machado, M; Kumar, D; Cruz Martins, N
Water activity at 35ºC in 'sugar' + water and 'sugar' + sodium chloride + water systems (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
José F. Comesaña; Antonio Correa; Alberto M. Sereno
Use of analytical solutions of groups (ASOG) contribution method to predict water activity in solutions of sugars, polyols and urea (1994)
Artigo em Revista Científica Internacional
Antonio Correa; Jose F. Comesaña; Alberto M. Sereno
Unravelling the effect of phenolic compounds in the design of a yeast protein-based emulsions (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ribeiro, AC; Simoes, S; Perez Gregorio, R; Susana Soares; Figueira, D; Branco, DC; Tasso, A; Raymundo, A; Nuno Mateus; Victor de Freitas
The Kinetics of browning measured during the storage of onion and strawberry (1999)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maria Manuel Sá; Alberto M. Sereno

Ver todas (35)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-08-29 às 23:40:09
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital