Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Microalgae As Sources of High Added-Value Compounds-A Brief Review of Recent Work

Microalgae As Sources of High Added-Value Compounds-A Brief Review of Recent Work

Título
Microalgae As Sources of High Added-Value Compounds-A Brief Review of Recent Work
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Catarina Guedes, AC
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Amaro, HM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 27
Páginas: 597-613
ISSN: 8756-7938
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-RPH
Abstract (EN): Microalgae have found commercial applications as natural sources of valuable macromolecules, including carotenoids, long-chain polyunsaturated fatty acids, and phycocolloids. As photoautotrophs, their simple growth requirements make them attractive for bioprocesses aimed at producing high added-value compounds that are in large demand by the pharmaceutical market. A few compounds synthesized by microalgae have indeed proven to possess anti-inflammatory, antiviral, antimicrobial, and antitumoral features; astaxanthin, a known antioxidant produced by Haematococcus pluvialis, is an illustrative example with important anti-inflammatory and antitumoral roles. From a chemical standpoint, several such compounds are polysaccharides or long chain fatty acids, where the latter can be either saturated or unsaturated. Additionally, their chemical structures are often atypical, whereas their concentrations can exceed those found in many other natural sources. The productivity and biochemical composition of microalgae depend strongly on the mode of cultivation, medium composition, and nutrient profile. Consequently, numerous efforts aimed at elucidating the practical impacts of the aforementioned parameters have been developed. This review accordingly covers the knowledge produced in the last two decades on the uses of microalgae to obtain physiologically active compounds, and on the optimization of the underlying production and purification processes. It also identifies major gaps and opportunities in this field that should be addressed or exploited in the near future. (C) 2011 American Institute of Chemical Engineers Biotechnol. Prog., 27: 597-613, 2011
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Microalgae as Sources of Carotenoids (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Catarina Guedes, AC; Amaro, HM; F. Xavier Malcata
Microalgal and cyanobacterial cell extracts for use as natural antibacterial additives against food pathogens (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Catarina Guedes, AC; Barbosa, CR; Amaro, HM; Pereira, CI; F. Xavier Malcata
Fatty acid composition of several wild microalgae and cyanobacteria, with a focus on eicosapentaenoic, docosahexaenoic and alpha-linolenic acids for eventual dietary uses (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Catarina Guedes, AC; Amaro, HM; Barbosa, CR; Pereira, RD; F. Xavier Malcata
Effects of Temperature and pH on Growth and Antioxidant Content of the Microalga Scenedesmus obliquus (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Catarina Guedes, AC; Amaro, HM; Pereira, RD; F. Xavier Malcata
Changes in Lipid Class and Fatty Acid Composition of Cultures of Pavlova lutheri, in Response to Light Intensity (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Catarina Guedes, AC; Meireles, LA; Amaro, HM; F. Xavier Malcata

Ver todas (6)

Da mesma revista

Microalgal reactors: A review of enclosed system designs and performances (2006)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carvalho, AP; Meireles, LA; F. Xavier Malcata
Metal uptake by microalgae: Underlying mechanisms and practical applications (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Cristina M. Monteiro; Paula M. L. Castro; F. Xavier Malcata
Transfer of carbon dioxide within cultures of microalgae: Plain bubbling versus hollow-fiber modules (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carvalho, AP; F. Xavier Malcata
Structural and functional stabilization of L-asparaginase via multisubunit immobilization onto highly activated supports (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
Balcao, VM; Mateo, C; Fernandez Lafuente, R; F. Xavier Malcata; Guisan, JM
Polyunsaturated fatty acids production by solid-state fermentation on polyurethane foam by Mortierella alpina (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ferreira, M; Fernandes, H; Peres, H; Oliva Teles, A; Belo, I; Salgado, JM

Ver todas (15)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-25 às 20:58:55
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital