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Physical measurement of the quality of fresh scad (Trachurus trachurus) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during ice storage using the RT Freshmeter

Título
Physical measurement of the quality of fresh scad (Trachurus trachurus) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during ice storage using the RT Freshmeter
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1995
Autores
ARAÚJO, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
KIRBY, RM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 30
Páginas: 799-805
ISSN: 0950-5423
Editora: Wiley-Blackwell
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-WET
Abstract (EN): The RT Freshmeter was used to obtain a quality index of two Portuguese fish, scad (Trachurus trachurus) and farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). The curves obtained were comparable to those previously published using the GR Torrymeter. However variations were lower during the first phase of storage and it was observed that the curves could be divided into two distinct regions. The slope of the linear regression was higher during the first 5 days of storage, representing the first region of the curve, in both fish studied. It is proposed that the two different rates of change of the quality index obtained with the meter reflect the two predominant spoilage mechanisms, enzymic and microbiological. The RT Freshmeter measurements are compared to organoleptic changes. Preliminary results obtained with the RT Freshmeter on rainbow trout fillets without skin indicate that this instrument is not suitable for use with this product due to large variations and curve slopes close to zero. Copyright
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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