Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Extending the stability of red and blue colors of malvidin-3-glucoside-lipophilic derivatives in the presence of SDS micelles

Extending the stability of red and blue colors of malvidin-3-glucoside-lipophilic derivatives in the presence of SDS micelles

Título
Extending the stability of red and blue colors of malvidin-3-glucoside-lipophilic derivatives in the presence of SDS micelles
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Mendoz, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pina, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Basilio, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Guimaraes, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Luis Cruz
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Dyes and PigmentsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 151
Páginas: 321-326
ISSN: 0143-7208
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-GRR
Abstract (EN): Anthocyanins lipophilization recently emerged as an efficient tool to deliver oil-soluble dyes aiming to expand their applications in lipophilic matrices such as cosmetics formulations. Sodium dodecyl sulfate (SDS) micelles were used to solubilize malvidin-3-glucoside derivatives bearing an ester chain derived from dodecanoic and hexanoic fatty acids. Detailed investigations on the kinetic and thermodynamic behavior of the pigments towards pH variations was carried out by means of UV-Vis spectroscopy. It was found that the pH domain of the red flavylium cation is extended in ca 0.3-0.4 pH units. The mole fraction of the quinoidal base at neutral conditions increased by 40% when compared with malvidin-3-glucoside in the same micellar media, which provides a great blue color stabilization. The results presented herein report for the first time the blue color stabilization of these lipophilic anthocyanin bioactives, opening new application fields as novel colorants for lipid-based foods and cosmetics.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Pyranoanthocyanins and other pyranoflavylium dyes: From chemistry towards novel applications (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Gomes, V; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Joana Oliveira; Luis Cruz
Marine natural pigments: Chemistry, distribution and analysis (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
David M Pereira; Patricia Valentao; Paula B Andrade
Tuning the limits of pH interference of a rhodamine ion sensor by introducing catechol and 3-hydroxy-4-pyridinone chelating units (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carla Queiros; Andreia Leite; Maria G M Couto; Tania Moniz; Luis Cunha Silva; Paula Gameiro; Ana M G Silva; Maria Rangel
The peculiarity of malvidin 3-O-(6-O-p-coumaroyl) glucoside aggregation. Intra and intermolecular interactions (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mendoza, J; Joana Oliveira; Araujo, P; Basilio, N; Teixeira, N; Natercia F Bras; Pina, F; Yoshida, K; Victor de Freitas
Synthesis of a highly emissive carboxylated pyrrolidine-fused chlorin for optical sensing of TATP vapours (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Vargas, AP; Almeida, J; Gamez, F; Roales, J; Queiros, C; Maria Rangel; Lopes Costa, T; Silva, AMG; Pedrosa, JM

Ver todas (21)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-17 às 07:35:40
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital