Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Assessment of Rhodopirellula rubra as a supplementary and nutritional food source to the microcrustacean Daphnia magna

Assessment of Rhodopirellula rubra as a supplementary and nutritional food source to the microcrustacean Daphnia magna

Título
Assessment of Rhodopirellula rubra as a supplementary and nutritional food source to the microcrustacean Daphnia magna
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Marinho, MD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
lage, om
(Autor)
FCUP
Sousa, CD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Catita, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 112
Páginas: 1231-1243
ISSN: 0003-6072
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-B2S
Abstract (EN): The daily use of the planctomycete Rhodopirellula rubra as an alternative or supplementary food source for Daphnia magna and its feasibility in the nutrition of transgenerational populations were studied. The life history parameters, fatty acids (saturated, mono- and polyunsaturated; SFAs, MUFAs and PUFAs), glycogen and protein contents of organisms during feeding assays and of the first generation were analysed. An increase in the yields of D. magna with the increase of the cell concentration of R. rubra was evident, but overall, bacteria supplied as the only food source was nutritionally insufficient as observed for all the parameters analysed. However, when R. rubra was added as supplement to the microalgae Raphidocelis subcapitata a significant improvement in the life history parameters was observed namely in the reproductive output and the somatic growth rate. The identified SFAs, MUFAs and PUFAs were the fatty acids more abundant in daphniids, and the feed regimens influenced daphniids fatty acid profiles. Additionally, the mixed diet resulted in a larger number and size of offspring in the different F1 broods as also observed with the results of F0 generation. The pink colouration present in D. magna body and eggs confirmed that bacteria were absorbed, the pigment(s) retained and passed on to the next generation. Our results showed that R. rubra can play an essential role in D. magna diet as a nutritional supplement showing potential biotechnological applications.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The Planctomycetia: an overview of the currently largest class within the phylum Planctomycetes (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Vitorino, IR; lage, om
Stieleria tagensis sp. nov., a novel member of the phylum Planctomycetota isolated from Tagus River in Portugal (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Godinho, O; Klimek, D; Jackiewicz, A; Guedes, B; Almeida, E; Calisto, R; Vitorino, IR; Santos, JDN; Gonzalez, I; Lobo-da-Cunha, A; Calusinska, M; Quinteira, S; lage, om
rpoB gene as a novel molecular marker to infer phylogeny in Planctomycetales (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
bondoso, j; harder, j; lage, om

Ver todas (18)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-08 às 07:20:59
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital