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Potential food application of resveratrol microparticles: Characterization and controlled release studies

Título
Potential food application of resveratrol microparticles: Characterization and controlled release studies
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Teresa Cardoso
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Antónia Gonçalves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Berta N. Estevinho
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Fernando Rocha
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Powder TechnologyImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 355
Páginas: 593-601
ISSN: 0032-5910
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Outras Informações
ID Authenticus: P-00R-031
Resumo (PT):
Abstract (EN): Resveratrol is a polyphenol with great properties namely antioxidant and anti-inflammatory, capable of preventing diseases such as cancer and cardiovascular and neurodegenerative ones. However, it is usually unstable, easily oxidizable and sensitive to heat and light, which limits its application in the food industry. Microencapsulation is an efficient technology that can be used to overcome these limitations. The purpose of this work was to microencapsulate resveratrol, by spray-drying technology, using a resveratrol emulsion formulation, prepared different concentrations of arabic gum (encapsulating agent). Resveratrol microparticles had an average size of 8.2 ¿m and the surface of all microparticles showed a spherical form, irregular shape and rough surface. Resveratrol release studies were performed. The release profiles fitted well with the Weibull model and the highest encapsulation efficiency obtained was 87%. The Korsmeyer-Peppas and Baker-Lonsdale model were also adjusted to the experimental release profiles with good results. This study evidenced the success of microencapsulation of resveratrol using the spray-drying technology, constituting a promising delivery system to apply in the food industry. © 2019 Elsevier B.V.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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