Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Synephrine: From trace concentrations to massive consumption in weight-loss

Synephrine: From trace concentrations to massive consumption in weight-loss

Título
Synephrine: From trace concentrations to massive consumption in weight-loss
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Luciana Grazziotin Rossato
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vera Marisa Costa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Renata Pereira Limberger
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria de Lourdes Bastos
(Autor)
FFUP
Fernando Remiao
(Autor)
FFUP
Revista
Vol. 49
Páginas: 8-16
ISSN: 0278-6915
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-YKM
Abstract (EN): Synephrine is cited as 'the active component' of plants and dietary supplements used in weight loss. It became one of the most popular stimulants present in weight-loss products after the US Food and Drug Administration had interdicted the use of ephedrine-containing dietary supplements. Synephrine is also a trace amine that can be found in vertebrates and invertebrates. Synephrine acts on several adrenergic and serotonergic receptors and its activity on trace-amine-associated receptors has long been discussed. Synephrine exists in three different positional isomers; however, only p- and m-synephrine have been described in weight-loss products. The alleged effectiveness of synephrine-containing supplements is attributed to the thermogenic effects arising from synephrine's adrenergic stimulation. The growing use of synephrine has raised concerns since it has been accompanied by reports of adverse effects. Cardiac adverse events, including hypertension, tachyarrhythmia, variant angina, cardiac arrest, QT prolongation, ventricular fibrillation, myocardial infarction, and sudden death, have been the most common adverse effects associated with synephrine intake. The mechanisms involved in synephrine-induced cardiotoxicity are still unknown since studies related to its safety are scarce. This review will address general aspects concerning the pharmacology of synephrine, but will focus on the efficacy and toxicity aspects related to the use of synephrine in weight-loss.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Corrigendum to "Protective effects of xanthohumol against the genotoxicity of heterocyclic aromatic amines MeIQx and PhIP in bacteria and in human hepatoma (HepG2) cells (vol 50, pg 949, 2012)" (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Viegas, Olga; Bojana Zegura; Marko Pezdric; Matjaz Novak; Ferreira, Isabel M P L V O; Pinho, Olívia; Metka Filipic
Are current analytical methods suitable to verify VITAL (R) 2.0/3.0 allergen reference doses for EU allergens in foods? (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Holzhauser, T; Johnson, P; Hindley, JP; O'Connor, G; Chan, CH; Joana Costa; Faeste, CK; Hirst, BJ; Lambertini, F; Miani, M; Robert, MC; Roder, M; Ronsmans, S; Bugyi, Z; Tomoskozi, S; Flanagan, SD
Antioxidant and pro-oxidant activities of carotenoids and their oxidation products (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, D; Freitas, M; Silva, AMS; Felix Carvalho; Eduarda Fernandes
Amanita phalloides poisoning: Mechanisms of toxicity and treatment (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Garcia, J; Costa, VM; Carvalho, A; Baptista, P; de Pinho, PG; Maria de Lourdes Bastos; Felix Carvalho
Xanthohumol inhibits cell proliferation and induces apoptosis in human thyroid cells (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carvalho, DO; Freitas, J; Nogueira, P; Henriques, SN; Carmo, AM; Castro, MA; Luis F Guido

Ver todas (82)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-08-20 às 10:36:19
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital