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UV spectrophotometry method for the monitoring of galacto-oligosaccharides production

Título
UV spectrophotometry method for the monitoring of galacto-oligosaccharides production
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Dias, Luís
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Veloso, Ana
(Autor)
FCNAUP
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Correia, Daniela
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, Orlando
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, Isabel
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, Lígia
(Autor)
FCNAUP
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Peres, António
(Autor)
FCNAUP
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 113 1
Páginas: 246-252
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Pubmed / Medline
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Biotecnologia industrial
CORDIS: Ciências Tecnológicas > Tecnologia > Biotecnologia > Biotecnologia alimentar ; Ciências Tecnológicas > Engenharia > Engenharia de processos > Controlo de processos ; Ciências Físicas > Química > Química aplicada > Química alimentar
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-MSK
Abstract (EN): Monitoring the industrial production of galacto-oligosaccharides (GOS) requires a fast and accurate methodology able to quantify, in real time, the substrate level and the product yield. In this work, a simple, fast and inexpensive UV spectrophotometric method, together with partial least squares regression (PLS) and artificial neural networks (ANN), was applied to simultaneously estimate the products (GOS) and the substrate (lactose) concentrations in fermentation samples. The selected multiple models were trained and their prediction abilities evaluated by cross-validation and external validation being the results obtained compared with HPLC measurements. ANN models, generated from absorbance spectra data of the fermentation samples, gave, in general, the best performance being able to accurately and precisely predict lactose and total GOS levels, with standard error of prediction lower than 13 g kg(-1) and coefficient of determination for the external validation set of 0.93-0.94, showing residual predictive deviations higher than five, whereas lower precision was obtained with the multiple model generated with PLS. The results obtained show that UV spectrophotometry allowed an accurate and non-destructive determination of sugars in fermentation samples and could be used as a fast alternative method for monitoring GOS production.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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