Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Volatile sulphur compounds in wines related to yeast metabolism and nitrogen composition of grape musts

Volatile sulphur compounds in wines related to yeast metabolism and nitrogen composition of grape musts

Título
Volatile sulphur compounds in wines related to yeast metabolism and nitrogen composition of grape musts
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2002
Autores
Moreira, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mendes, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, O
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Hogg, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Vasconcelos, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 458
Páginas: 157-167
ISSN: 0003-2670
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-PN2
Abstract (EN): The influence of nitrogen compounds in grape musts on the content of sulphur compounds of wines was studied. Different vinifications were performed with the addition of methionine (20 mg 1(-1)) and/or cysteine (40 mg 1-1) to gape musts before alcoholic fermentation. Six grape musts, with different nitrogen composition, from cultivars of the 'Vinhos Verdes' Region, in Portugal, were used. Addition of methionine to grape musts enhanced the content of wines in 3-(methylthio)-1-propanol, acetic acid-3-(methylthio)propyl ester, 3-(methylthio)propionic acid and some unidentified sulphur compounds. Increase of cysteine concentration in musts led to the production of wines with high levels of hydrogen sulphide and cis-2-methyltetrahydrothiophene-3-OL and also unidentified sulphur compounds; however, the content of 3-(methylthio)propionic acid in the wines decreased considerately with the addition of cysteine to grape musts. This work showed that cultivars from the Vinho Verde Region show different sulphur compound contents. Avesso wines, elaborated from grape musts with low amino acids level, presented the highest total sulphur compounds content. Wines from Azal branco and Alvarinho were characterised by high contents of 4-(methylthio)-1-butanol and 3-(methylthio)propionic acid, respectively. A high content of N-(3-(methylthio) propyl)-acetamide and dimethylsulphone characterise the Loureiro wines. In contrast, Trajadura wines, produced from a must rich in amino acids, presented a low total sulphur compounds content; however, these wines were also characterised by high concentrations of 4-(methylthio)-1-butanol, acetic acid-3-(methylthio)propyl ester and hydrogen sulphide.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Sequential injection analysis using electrochemical detection: A review (2005)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Perez Olmos, R; Soto, JC; Zarate, N; Araujo, AN; Montenegro, MCBSM
SEQUENTIAL FLOW-INJECTION DETERMINATIONS OF CALCIUM AND MAGNESIUM IN WATERS (1986)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
ALONSO, J; BARTROLI, J; Lima, JLFC; MACHADO, AASC
Papers presented at the 10th International Conference on Flow Analysis Porto, Portugal, 3-8 September 2006 - Foreword (2007)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Purnendu Dasgupta; Jose L F C Lima; Lucia Saraiva; Marcela Segundo
Optical probes for detection and quantification of neutrophils' oxidative burst. A review (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Marisa Freitas; Jose L F C Lima; Eduarda Fernandes
Nanoparticle-based assays in automated flow systems: A review (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Marieta L C Passos; Paula C A G Pinto; Joao L M Santos; Lucia L M F S Saraiva; Andre R T S Araujo

Ver todas (217)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-08-28 às 08:16:39
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital