Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início » Publicações » Visualização » Sustainability Evaluation of Biodiesel from Arthrospira platensis and Chlorella vulgaris under Mixotrophic Conditions and Salinity Stress

Sustainability Evaluation of Biodiesel from Arthrospira platensis and Chlorella vulgaris under Mixotrophic Conditions and Salinity Stress

Título
Sustainability Evaluation of Biodiesel from Arthrospira platensis and Chlorella vulgaris under Mixotrophic Conditions and Salinity Stress
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
António A. Martins
(Autor)
FEUP
Octávio Oliveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sandra Oliveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Adélio M. Mendes
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Nídia S. Caetano
(Autor)
FEUP
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-FX9
Abstract (EN): This study performs a sustainability evaluation of biodiesel production from microalgae Arthrospira platensis (A. platensis) and Chlorella vulgaris (C. vulgaris) cultivated in mixotrophic conditions, with and without salinity stress, in comparison to autotrophic conditions. The life cycle steps considered for the evaluation are microalgae cultivation, biomass harvesting, lipids extraction, biodiesel production, distribution and use. Three sustainability indicators (LCEE - Life Cycle Energy Efficiency, FER - Fossil Energy Ratio and GW - Global Warming) are calculated based on laboratory experiments conducted in this study and literature data to complement inventory data, thus allowing a more truthful and accurate sustainability evaluation. Results show that in the current conditions, production of biodiesel from these microalgae is not energy efficient, since LCEE and FER values are lower than one, except for C. Vulgaris at mixotrophic growth, without salinity stress. GW values are always positive, meaning that carbon captured during microalgae growth does not compensate the carbon emitted in the whole process. A comparative analysis of the various process steps is also conducted, showing that the water removal and lipids recovery are critical steps for the process sustainability. One possible solution is to explore these microalgae in a biorefinery process, where the desired product is obtained along with a host of by-products, increasing the process sustainability and competitiveness.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Lipid Content and Productivity of Arthrospira platensis and Chlorella vulgaris under Mixotrophic Conditions and Salinity Stress (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Teresa M. Mata; António A. Martins; Octávio Oliveira; Sandra Oliveira; Adélio M. Mendes; Nídia S. Caetano

Da mesma revista

Valorization of coffee grounds for biodiesel production (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Nídia S.Caetano; Vânia F. M. Silva; Teresa M. Mata
Transgenic corn oil for biodiesel production via enzymatic catalysis with ethanol (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Teresa M. Mata; Igor R. B. G. Sousa; Nídia de Sá Caetano
Sustainability evaluation of nanotechnology processing and production (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Teresa M. Mata; Nídia S. Caetano; António A. Martins
Sustainability evaluation of biodiesel produced from microalgae chlamydomonas sp grown in brewery wastewater (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Teresa M. Mata; Janaína Santos; Adélio M. Mendes; Nídia S. Caetano; António A. Martins
Sustainability Evaluation of a Portuguese "Terroir" Wine (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
António A. Martins; Araújo, A.R.; Morgado, A.; Graça, A.; Nídia de Sá Caetano; Teresa M. Mata

Ver todas (24)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Medicina da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-05 às 02:14:45
Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Política de Captação e Difusão da Imagem Pessoal em Suporte Digital