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Method for evaluating the influence of wood machining conditions on the objective characterization and subjective perception of a finished surface

Título
Method for evaluating the influence of wood machining conditions on the objective characterization and subjective perception of a finished surface
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Coelho, CL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luísa Carvalho
(Autor)
FEUP
Martins, JM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Carlos Costa
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Masson, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Meausoone, PJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 42
Páginas: 181-195
ISSN: 0043-7719
Editora: Springer Nature
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
INSPEC
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-1E3
Abstract (EN): A method for evaluating the influence of the operating parameters of wood machining (planing, sanding) on the quality of a finished surface was established. The influence of each of the operations involved was studied using different strategies. For the planing operation, three levels were established (Level 1, 2 and 3) by determining different values for each of the major process parameters (tool rotation speed, feed speed, depth of cut). For both, surface preparation and polishing, two levels were established with a fixed setup. Finally, as finishing products, two different transparent coatings were selected (water-borne and solvent-borne). The quantitative evaluation of the state of the surface was assessed by means of an artificial vision system for the determination of the pseudo-roughness of wood surfaces. A filtering method based on fast Fourier transforms was applied and it was possible to derive three criteria for evaluating the resulting profile.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 15
Documentos
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