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Antioxidant properties of sterilized yacon (Smallanthus sonchifolius) tuber flour

Título
Antioxidant properties of sterilized yacon (Smallanthus sonchifolius) tuber flour
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Sérgio Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jorge Pinto
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
César Rodrigues
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Gião
(Autor)
Outra
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Cláudia Pereira
(Autor)
Outra
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Freni Tavaria
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
Ana Gomes
(Autor)
Outra
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M. T. Bertoldo Pacheco
(Autor)
Outra
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Manuela Pintado
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 188
Páginas: 504-509
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Assunto: Yacon flour; Antioxidant; Phenolic compounds
Resumo (PT):
Abstract (EN): The objective of this research work was to investigate the antioxidant properties of sterilized yacon tuber flour. The results revealed for the first time the high antioxidant activity of sterilized yacon flour. The best extract obtained by boiling 8.9% (w/v) of yacon flour in deionised water for 10 min exhibited a total antioxidant capacity of 222 ± 2 mg (ascorbic acid equivalent)/100 g DW and a total polyphenol content of 275 ± 3 mg (gallic acid equivalent)/100 g DW associated to the presence of four main phenolic compounds: chlorogenic acid, caffeic acid, coumaric acid and protocatechuic acid, as well as the amino acid tryptophan. The most abundant was chlorogenic acid, followed by caffeic acid. Biological assays revealed that the extract had indeed antioxidant protection, and no pro-oxidant activity. In conclusion, sterilized yacon tuber flour has the potential to be used in the food industry as a food ingredient to produce functional food products.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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