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Publication

Effect of olive oil phenolic compounds against oxidative stress-induced injury in renal proximal tubule cells and keratinocytes

Title
Effect of olive oil phenolic compounds against oxidative stress-induced injury in renal proximal tubule cells and keratinocytes
Type
Academic Work
Year
2012
Authors
Dias, Laura Correia
(Author)
FCNAUP
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Scientific classification
FOS: Medical and Health sciences > Health sciences
CORDIS: Health sciences
Associated Institutions
FCNAUP - Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto
Other information
Resumo (PT): Trabalho complementar (Trabalho de Investigação) realizado no âmbito da Unidade Curricular Estágio da Licenciatura em Ciências da Nutrição da Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, sob orientação de Dr. Pedro Gomes (Faculdade de Medicina da Universidade do Porto) e coorientação de Prof. Doutor Vítor Hugo Teixeira (Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto)
Abstract (EN): Resumo da tese: A Alimentação Mediterrânica é um dos padrões alimentares reconhecido pelos seus efeitos benéficos a nível de saúde. Com evidência de protecção contra doenças cardiovasculares e síndrome metabólico, entre outras patologias, é característica desta dieta o abundante consumo de frutas, vegetais e azeite. O azeite é considerado um alimento importante para a saúde e nutrição, devido ao seu teor em gordura monoinsaturada e compostos antioxidantes. Dois compostos antioxidantes presentes no azeite virgem extra, tirosol (TYR) e hidroxitirosol (HT), têm efeito protector contra o stress oxidativo descrito na literatura. Neste estudo pretendeu-se avaliar este efeito protector na lesão induzida por H2O2 em células WKY, SHR e HaCaT. Foram realizados ensaios de viabilidade e ensaios em marcadores de apoptose celular (condensação da cromatina e medição da actividade da caspase-3). O tratamento com H2O2 induziu a morte celular, numa forma dependente da concentração e do tempo, nas 3 linhas celulares. Os resultados obtidos relativamente à capacidade dos fármacos em prevenir a lesão induzida por stress oxidativo foram diferentes para as 3 linhas celulares. No ensaio de viabilidade celular e condensação da cromatina, os compostos fenólicos mostraram efeito de prevenção apenas nas células SHR. Nestas células foi também observada uma maior sensibilidade às alterações induzidas pelo H2O2 Nas células WKY e HaCaT verificou-se, embora sem significado estatístico, que os fármacos acentuaram as alterações induzidas pelo H2O2, nos ensaios de viabilidade e caspase-3.Thesis abstract: The Mediterranean Diet is an eating pattern well-known by its health-promoting benefits. There is a strong evidence of protection against pathologies like cardiovascular diseases and metabolic syndrome due to the consumption of certain foods typical of this diet such as fruits, vegetables and olive oil. Olive oil is important to health and nutrition because it contains monounsaturated fat and a great amount of antioxidants. Two antioxidants present in extra-virgin olive oil, hydroxytyrosol (HT) and tyrosol (TYR), have been reported to confer protection against oxidative stress. In this study, we aim to evaluate their putative protective role against H2O2-induced injury in WKY, SHR and HaCaT cells. We evaluated cell viability and markers of apoptosis (chromatin condensation and caspase-3 activation). H2O2 elicited cell death in a concentration-and time-dependent manner in all cell lines tested. The results on the capacity of the compounds in preventing H2O2-induced injury were different among the 3 cell types used. In the viability and cromathin condensation assays the phenolic compounds only exerted protective effect on SHR cells. Also in these cells we observed a higher sensitivity to H2O2 treatment. In WKY and HaCaT cells, although without reaching statistical significance, the compounds exarcebated the effect of H2O2 treatment, on both viability and caspase-3 assay. The cromathin condensation assay for those cells revealed no effect for both H2O2 and phenolic compounds treatment.
Language: English
Type (Professor's evaluation): Scientific
Contact: lcnup08063@fcna.up.pt
Reference: ID ALEPH=000151777
License type: Click to view license CC BY-NC
Documents
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