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Theory of Literary Taste

Code: EPL041     Acronym: TGLIT

Keywords
Classification Keyword
OFICIAL Literary Criticism - Portuguese

Instance: 2007/2008 - 1S

Active? Yes
Responsible unit: Department of Portuguese and Romance Studies
Course/CS Responsible: Bachelor in Languages, Literatures and Cultures

Cycles of Study/Courses

Acronym No. of Students Study Plan Curricular Years Credits UCN Credits ECTS Contact hours Total Time
EPL 10 Plano Oficial para 2007/2008 3 - 6 52 162
LLC 8 Portuguese and Foreign Language only for 2007/2008 2 - 6 52 162
3
Join Language Plan only for 2007/2008 2 - 6 52 162
3

Teaching language

Portuguese

Mandatory literature

Aa.vv; Taste and Criticism in the Eighteenth Century: A Selection of Texts Illustrating the Evolution of Taste and Development of Critical Theory, H. A. Needham D., s/d
Acosta Gómez, Luis A.; El Lector y la Obra: Teoría de la Recepción Literaria, Gredos, 1989
Addison, Joseph; «Taste», in The Spectator, Everyman’s Library, 1979
Bate, Walter Jackson; From Classic to Romantic: Premises of Taste in Eighteenth-Century England, Harper & Brothers, 1961
Bayer, Raymond; História da Estética, Estampa, 1995
Bennett, Arnold; Literary Taste, Middlesex, Penguin Books, 1938
Blanché, Robert; Des Catégories Esthétiques, Paris, J. Vrin, 1979
Chambers, Frank P.; The History of Taste: An Account of the Revolutions of Art Criticism and Theory in Europe, Nova Iorque, Columbia University Press, 1932
Clark, Kenneth; The Gothic Revival: An Essay in the History of Taste, Londres, John Murray, 1964
Cruz, Maria Teresa; A Estética da Recepção e a Crítica da Razão Impura, sep. Revista de Comunicação e Linguagens, 3, Porto, Junho de 1986
Dorfles, Gillo; As Oscilações do Gosto: A Arte de hoje entre a Tecnocracia e o Consumismo, Lisboa, Livros Horizonte, 1989
Dufrenne, Mikel; Phénoménologie de l’Expérience Esthétique, 2 vol., Paris, P.U.F., 1967
Eco, Umberto; Leitura do Texto Literário = Lector in Fabula: A Cooperação Interpretativa nos Textos Literários, Lisboa, Presença, 1983
Etiemble; Hygiene des Lettres: Savoir et Goût, Paris, Gallimard, 1958
Ferry, Luc; Homo Aestheticus: L’Invention du Goût à l’Âge Démocratique, Paris, Grasset, 1990
Genette, Gérard; L’Oeuvre de l’Art: La Relation Esthétique, Paris, Seuil, 1997
Gerard, Alexander; An Essay on Taste, Gainsville, Scholars’ Facsimiles & Reprints, 1963
Grenier, Jean; Vicissitudes de l’Esthétique et Révolutions du Goût, Paris, Centre de Documentation Universitaire, 1966
Hume, David; «Do Padrão do Gosto», in Ensaios Morais, Políticos e Literários, Lisboa, I.N.C.M., 2002
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Klibansky, Raymond et alii; Saturne et la Mélancolie, Paris, Gallimard, 1989
Lopes, Óscar; «A Educação do Gosto Literário», in Modo de Ler, Porto, Inova, 1972
Lyris, Joel de; Le Goût en Littérature, Avignon, Librairie Aubanel Frères, 1960
Michaud, Yves; Critères Esthétiques et Jugement de Goût, Nîmes, Éditions Jacqueline Chambon, 1999
Michel, Alain; La Parole et la Beauté: Rhétorique et Esthétique dans la Tradition Occidentale, Paris, Albin Michel, 1994
Montesquieu, Charles; Essai sur le Goût, Paris, Payot & Rivages, 1993
Pilo, Mario; Estetica: Lezione sul Gosto, Milão, Ulrico Hoepli, 1906
Saintsbury, George; A History of English Criticism being the English Chapters of a History of Criticism and Literary Taste in Europe, 3 vol., Edinburgo, William Blackwood, 1908-1917
Schiller, Friedrich; Textos sobre o Belo, o Sublime e o Trágico, Lisboa, I.N.C.M., 1997
Schiller, Friedrich; Sobre a Educação Estética do Ser Humano numa Série de Cartas e Outros Textos, Lisboa, I.N.C.M., 1994
Schücking, Levin L.; The Sociology of Literary Taste, Londres, Routledge and Kegan Paul, 1966
Souriau, Étienne; Les Catégories Esthétiques, Paris, Centre de Docummentation Universitaire, 1966
Wittkower, Rudolf, e Margot Wittkower; Les Enfants de Saturne: Psychologie & Comportement des Artistes de l’Antiquité à la Révolution Française, Paris, Macula, 2000
Volpe, Galvano della; Esboço de uma História do Gosto, Lisboa, Editorial Estampa, 1973

Evaluation Type

Distributed evaluation with final exam

Assessment Components

Description Type Time (hours) Weight (%) End date
Subject Classes Participação presencial 56,00
Exame escrito Exame 2,00 2008-02-28
Elaboração de relatório de leitura ou trabalho de investigação Trabalho escrito 31,00 2007-12-20
Total: - 0,00

Amount of time allocated to each course unit

Description Type Time (hours) End date
Preparação de exame Estudo autónomo 73 2008-02-15
Total: 73,00
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