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Beyond Reality: Exploring the effect of different virtual reality environments on visual assessment of cakes

Título
Beyond Reality: Exploring the effect of different virtual reality environments on visual assessment of cakes
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Alba-Martínez, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alcañiz, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Martínez-Monzó, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cunha, LM
(Autor)
FCUP
García-Segovia, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 179
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-010-0VD
Abstract (EN): Visual assessment triggers physiological, emotional, and cognitive responses in consumer behavior. This confluence of signals can be influenced by context, which plays a crucial role in eating behavior. The strategies used to evoke scenarios that enhance ecological validity in sensory experiences have evolved in the last years to include immersive technologies and virtual reality (VR) to simulate the complexity of the real world and predict consumer preferences. This study explored VR's effect on visual liking and hedonic responses of five virtual cakes in two virtual contexts designed with advanced 3D modeling and photogrammetry techniques to ensure high realism and immersion. Although the virtual contexts themselves did not impact liking ratings, the variables context-cake, age, and subjective hunger had a significant effect on the visual liking of cakes. A Check-AllThat-Apply (CATA) questionnaire showed significant differences in responses for various terms related to the intrinsic and extrinsic characteristics of the five cakes. Finally, the internal preference map separated two consumer patterns of visual liking: traditional versus innovative.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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