Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Evidence of increased gluten-induced perturbations in the nucleophilic tone and detoxifying defences of intestinal epithelial cells impaired by gastric disfunction

Evidence of increased gluten-induced perturbations in the nucleophilic tone and detoxifying defences of intestinal epithelial cells impaired by gastric disfunction

Título
Evidence of increased gluten-induced perturbations in the nucleophilic tone and detoxifying defences of intestinal epithelial cells impaired by gastric disfunction
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
da Silva, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Dias, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 173
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-VD6
Abstract (EN): It has been increasingly demonstrated over the past few years that some proteolytically resistant gluten peptides may directly affect intestinal cell structure and functions by modulating pro-inflammatory gene expression and oxidative stress. The relationship between oxidative cell damage and Celiac Disease (CD) is supported by several studies on human intestinal epithelial cell lines, such as the Caco-2 cell model, already shown to be particularly sensitive to the pro-oxidative and pro-apoptotic properties of gluten protein digests. Through providing valuable evidence concerning some of the pathophysiological mechanisms that may be at play in gluten-related disorders, most of these in vitro studies have been employing simplified digestion schemes and intestinal cell systems that do not fully resemble mature enterocytes in terms of their characteristic tight junctions, microvilli and membrane transporters. Herein the peptide profile and pro-oxidative effect of two different gastrointestinal gliadin digestions was thoroughly characterized and comprehensively compared: one following the complete INFOGEST workflow and a second one by-passing gastric processing, to assess the dependence of gliadin-triggered downstream cell effects on pepsin activity. In both matrices, gluten-derived immunogenic peptide sequences were identified by non-targeted LC-MS/MS. Altogether, this study provides first-hand data concerning the still unexplored peptide composition, gastric-dependence and immunogenicity of physiologically representative gliadin protein digests as well as foundational clues stressing the need for more complex and integrated in vitro cell systems when modelling and exploiting gluten-induced perturbations in the nucleophilic tone and inflammatory status of intestinal epithelial cells.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Valorisation of natural extracts from marine source focused on marine by-products: A review (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ferraro, V; Cruz, IB; Jorge, RF; F. Xavier Malcata; Pintado, ME; Castro, PML
Updating the research on prodelphinidins from dietary sources (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
The botanical profile, phytochemistry, biological activities and protected-delivery systems for purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.): An up-to-date review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jiang, T; Ye, SX; Liao, W; Wu, MC; He, JR; Nuno Mateus; Oliveira, H
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva
Producing more with less: Strategies and novel technologies for plant-based food biofortification (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Susana M P Carvalho; Marta W Vasconcelos

Ver todas (119)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-03 às 05:58:38 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias