Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > An Overview of Portuguese Olive Oils and Table Olives with Protected Designation of Origin

An Overview of Portuguese Olive Oils and Table Olives with Protected Designation of Origin

Título
An Overview of Portuguese Olive Oils and Table Olives with Protected Designation of Origin
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Albuquerque, TG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, HS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 121
ISSN: 1438-7697
Editora: Wiley-Blackwell
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-B5F
Abstract (EN): Over the years, consumers' interest in the diet and health relationship has increased with a demand for high quality foods. To protect consumers, but also producers from unfair practices, European Union (EU) has launched legislation on different EU quality schemes, namely Protected Designation of Origin (PDO), Protected Geographical Indications (PGI), and Traditional Speciality Guaranteed (TSG). This work provides an overview of research concerning Portuguese PDO olive oils and table olives. EU quality schemes applied to agricultural products and foodstuffs are increasing over the years, Portugal being the fourth European country with the highest percentage of registered foods. Up to now, Portugal has registered six olive oils and two table olives as PDO. There is a lack of physicochemical data for Portuguese PDO olive products, especially for table olives. Nonetheless, differences linked to the origin of the olive oils are reported, including within the same region of origin. For instance, a range between 95.9 and 260mgkg(-1) for alpha-tocopherol was reported for PDO Azeite de Tras-os-Montes, while for PDO Azeites do Norte Alentejano it varied from 92.6 to 198mgkg(-1). Further studies, especially concerning parameters that allow confirming the authenticity and origin of Portuguese PDO olive oils and table olives, are crucial.Practical Applications: Six olive oils and two table olives from Portugal are already registered with PDO. Phytochemical data for these products is scarce. Further studies to evaluate authenticity are needed. Of the table olives and olive oils already registered with Protected Designation of Origin (PDO), there are eight products belonging to the five main regions of Portugal (Tras-os Montes, Beira Litoral, Beira Interior, Ribatejo, and Alentejo). Furthermore, these PDO products are linked to the history and cultural heritage of these places, being crucial for some local producers and for consumers.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 21
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

4-hydroxy-2-alkenals in foods: a review on risk assessment, analytical methods, formation, occurrence, mitigation and future challenges (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Albuquerque, TG; Costa, HS; Beatriz B P P Oliveira
25 years of European Union (EU) quality schemes for agricultural products and foodstuffs across EU Member States (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Albuquerque, TG; Beatriz B P P Oliveira; Costa, HS
Opuntia ficus-indica (L.) Mill.: A Multi-Benefit Potential to Be Exploited (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Silva, MA; Albuquerque, TG; Pereira, P; Ramalho, R; Vicente, F; Beatriz B P P Oliveira; Costa, HS
Melon (Cucumis melo L.) by-products: Potential food ingredients for novel functional foods? (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Silva, MA; Albuquerque, TG; Alves, RC; Beatriz B P P Oliveira; Costa, HS
Are chloropropanols and glycidyl fatty acid esters a matter of concern in palm oil? (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Albuquerque, TG; Costa, HS; Silva, MA; Beatriz B P P Oliveira

Ver todas (20)

Da mesma revista

Using a pseudophase model to determine AO distributions in emulsions: Why dynamic equilibrium matters (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bravo Diaz, C; Romsted, LS; Losada Barreiro, S; Fatima Paiva Martins
Lipid oxidation and antioxidants in food (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jacobsen, C; Fatima Paiva Martins; Schwarz, K
Synthesis and characterization of acrylic fatty acid derivative and use as reactive coalescing agent (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joana V. Barbosa; Etelvina Veludo; Jorge Moniz; Fernão D. Magalhães; Margarida M. S. M. Bastos
Refining of Roundup Ready (R) soya bean oil: Effect on the fatty acid, phytosterol and tocopherol profiles (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joana Costa; Joana S Amaral; Isabel Mafra; Beatriz B P P Oliveira
Potential of selected Portuguese cultivars for the production of high quality monovarietal virgin olive oil (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Barbara Garcia; Julia Magalhaes; Giuseppe Fregapane; Maria D Desamparados Salvador; Fatima Paiva Martins

Ver todas (18)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-02 às 02:10:57 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias