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Unravelling the phytonutrients and antioxidant properties of European Vicia faba L. seeds

Título
Unravelling the phytonutrients and antioxidant properties of European Vicia faba L. seeds
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
A. Cabrita
(Autor)
ICBAS
Malushi, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira, HM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Papa, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, JA
(Autor)
FCUP
Maia, MRG
(Autor)
ICBAS
Revista
Vol. 116
Páginas: 888-896
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-P3B
Abstract (EN): For the first time, seven European varieties of Vicia faba L seeds were investigated for (1) their phytonutrients profile by HPLC-DAD-MS/MS, (2) total phenolic content (TPC), and (3) antioxidant capacity (DPPH and FRAP assays). A wide range of compounds were identified, namely alkaloids, organic acids, terpenoids, jasmonates, and phenolics; these two latter being the most abundant. TPC ranged between 2.62 and 4.3 mg (gallic acid equivalent) g(-1) dry weight, for V. faba major variety Belshi and V. faba minor variety Bauska, respectively. The DPPH radical scavenging capacity showed poor correlation (r = 0.550, P = .041) with TPC, suggesting the presence of other antioxidant sources than phenolics. Still, FRAP was positively correlated with TPC (r = 0.709, P < .01) and DPPH (r = 0.819, P < .01). These results elucidated the phytonutrients and antioxidant properties of V. faba L. seeds as functional food sources.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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