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Study of workers´ perception on the risk of WRMSDs in the traditional bakery industry

Título
Study of workers´ perception on the risk of WRMSDs in the traditional bakery industry
Tipo
Capítulo ou Parte de Livro
Ano
2013
Autores
João Lima
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pedro Arezes
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maria Eugénia Pinho
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Ver página ORCID
Livro
1º Edição
Páginas: 479-483
ISBN: 978-1-138-00047-6
ISBN Eletrónico: 978-0-203-72965-6
Indexação
Publicação em Scopus Scopus
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Outras ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Abstract (EN): This study aims at to analyse the perception of the workers of the traditional bakery on its exposure to the risk of Musculoskeletal Disorders and to verify the relationship between this perception and the reported symptomatology. An inquiry was carried out, based on the Nordic Musculoskeletal Questionnaire. 25 interviews, involving 96% of the workers of the 6 bakeries participating in the study, were performed. The workers were characterized concerning their profession and tasks executed. Further, the musculoskeletal symptomatology was assessed, thus contributing to explain some of the identified pathologies. The prevalence of symptoms, remaining for at least in 4 consecutive days, recorded in the last 12 months, was higher in knees (64%), and in the dorsal (52%), and lumbar (48%) body regions. Results seem to indicate that workers with higher prevalence of musculoskeletal symptoms show a greater perception on the exposure to the risk ofWork related Musculoskeletal Disorders (WRMSD).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Notas: Print ISBN: 978-1-138-00047-6 eBook ISBN: 978-0-203-72965-6 http://www.scopus.com/inward/record.url?eid=2-s2.0-84875507291&partnerID=40&md5=29acac451e98c44214b6de7e55bd55c9
Documentos
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