Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Obtaining Aromatic Extracts from Portuguese Thymus mastichina L. by Hydrodistillation and Supercritical Fluid Extraction with CO2 as Potential Flavouring Additives for Food Applications
Mapa das Instalações
Edifício Principal | Main Building Edifício Pós-Graduações | Post-Graduate Building

Obtaining Aromatic Extracts from Portuguese Thymus mastichina L. by Hydrodistillation and Supercritical Fluid Extraction with CO2 as Potential Flavouring Additives for Food Applications

Título
Obtaining Aromatic Extracts from Portuguese Thymus mastichina L. by Hydrodistillation and Supercritical Fluid Extraction with CO2 as Potential Flavouring Additives for Food Applications
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Júlia C. Kessler
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vanessa A. Vieira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel M. Martins
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Yaidelin A. Manrique
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Andreia Afonso
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Patrícia Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Filipa Mandim
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel C. F. R. Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lillian Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alírio E. Rodrigues
(Autor)
FEUP
Revista
Título: MoleculesImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 29
Páginas: 1-694
ISSN: 1420-3049
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00W-1XD
Abstract (EN): Humans often respond to sensory impulses provided by aromas, and current trends have generated interest in natural sources of fragrances rather than the commonly used synthetic additives. For the first time, the resulting aroma of a selected culture of Thymus mastichina L. was studied as a potential food ingredient. In this context, dried (DR) and fresh (FR) samples were submitted to carbon dioxide (CO2) supercritical extraction (SFE) and hydrodistillation (HD) methods. The extracts were characterised according to their volatile composition by GC-MS, cytotoxicity against a non-tumour cell culture, and sensory attributes (odour threshold and olfactive descriptors). The most abundant aromas were quantified, and the analysis performed by GC-MS revealed an abundance of terpenoids such as thymol chemotype, followed by the precursors alpha-terpinene and p-cymene. DR and FR extracts (EX) obtained from SFE-CO2 show the highest content of thymol, achieving 52.7% and 72.5% of the isolated volatile fraction. The DR essential oil (EO) contained the highest amount of terpenoids, but it was also the most cytotoxic extract. In contrast, SFE-CO2 products showed the lowest cytotoxic potential. Regarding FR-OE, it had the lowest extraction yield and composition in aroma volatiles. Additionally, all samples were described as having green, fresh and floral sensory notes, with no significant statistical differences regarding the odour detection threshold (ODT) values. Finally, FR-EX of T. mastichina obtained by SFE-CO2 presented the most promising results regarding food application.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Wound-Healing Peptides for Treatment of Chronic Diabetic Foot Ulcers and Other Infected Skin Injuries (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Gomes, A; Catia Teixeira; Ferraz, R; Prudencio, C; Paula Gomes
Wine Flavonoids in Health and Disease Prevention (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Iva Fernandes; Pérez Gregorio, R; Susana Soares; Nuno Mateus; Victor de Freitas; Santos Buelga, C; Feliciano, AS
Trending Topics on Coumarin and Its Derivatives in 2020 (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carneiro, A; Matos, MJ; Uriarte, E; Santana, L
Tracing the Path between Mushrooms and Alzheimer's Disease-A Literature Review (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Silva, AM; Preto, M; Grosso, C; Vieira, M; Delerue Matos, C; Vitor Vasconcelos; Reis, M; Barros, L; Martins, R
Thiocoumarins: From the Synthesis to the Biological Applications (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Matos, MJ; Santana, L; Uriarte, E; Fernanda Borges

Ver todas (299)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Economia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-09-28 às 05:18:19 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias
SAMA2