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Consumption of packaged foods by the Portuguese population: type of materials and its associated factors

Título
Consumption of packaged foods by the Portuguese population: type of materials and its associated factors
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Costa, SA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vilela, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Correia, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Severo, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lopes, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: British Food JournalImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 123 2
Páginas: 833-846
ISSN: 0007-070X
Editora: Emerald
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00T-0TR
Abstract (EN): Purpose This study aims to evaluate in the Portuguese population the consumption of packaged food (PF) vs non-packaged food, the associated factors and to estimate the contribution of specific food groups to the use of packaging materials. Design/methodology/approach A representative sample of the population was evaluated within the National Food, Nutrition and Physical Activity Survey 2015-2016 (n = 5,811, 3 months-84y). Dietary data were collected by two non-consecutive food diaries (children) or 24-h recalls, using a software program which integrates FoodEx2-Food classification system. Food packaging materials were measured according to the amount of PF by linear regression. The results were analyzed considering the distribution of the Portuguese population. Findings The reported amount of PF was 1,530 g/person/day (57%), in which PF in plastic was the most reported (69%), mainly associated with "Non-alcoholic beverages" (38%). "Fruit and vegetables" food group is most frequently reported without a package (35%). Men consumed significantly more quantity of PF for all materials, excepted for "paperboard/paper", but also significantly more quantity of food without a package (beta = 135.3 [95%IC: 63.7; 207.0]). Children and adolescents consumed more quantity of PF in multilayer materials (beta = 177.8 [95%IC: 154.8; 200.9]) and significantly less quantity of food without a package (beta = -343.8 [95%IC: -408.9; -278.6]). Also, more educated people consume more food without a package (beta = 106.9 [95%IC: 33.2; 180.7]). Originality/value The Portuguese population presents a large consumption of PF. Male population and adults were identified as groups with higher consumption of PF.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 14
Documentos
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