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HPLC determination of free amino acids profile of Dao red wine: Effect of Dekkera bruxellensis contamination

Título
HPLC determination of free amino acids profile of Dao red wine: Effect of Dekkera bruxellensis contamination
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Silva, BM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Silva, LR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Seabra, RM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Trujillo, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Velazquez, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 30 14
Páginas: 1371-1383
ISSN: 1082-6076
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-DPW
Resumo (PT): A reversed-phase HPLC/UV-Vis methodology for determination of twenty free amino acids in Da˜o red wine is described. The sample preparation was simple, involving only a pre-column derivatization with dabsyl chloride. The HPLC/UV-Vis procedure is sensitive, reproducible, and accurate. The detection limit values for free amino acids were low, between 0.01 and 0.07 mg/mL, and the method was precise. As a general rule, the recovery values were high. This methodology was applied to the evaluation of the effect of the spoilage wine yeast Dekkera bruxellensis on the Da˜o red wine free amino acids profile. This yeast seems to influence the free amino acids composition of the wine, including aspartic and glutamic acids, asparagine, glutamine, and isoleucine as the main affected compounds. <br> <br> Keywords: Dão red wine, Dekkera bruxellensis, Free amino acids <br> <a target="_blank" href="http://web.ebscohost.com/ehost/detail?vid=4&hid=3&sid=7fcc862e-3de6-4bf6-912b-fa44e788ac02%40sessionmgr14&bdata=JnNpdGU9ZWhvc3QtbGl2ZQ%3d%3d"> Texto integral </a> <br> <br>
Abstract (EN): A reversed-phase HPLC/UV-Vis methodology for determination of twenty free amino acids in Dao red wine is described. The sample preparation was simple, involving only a pre-column derivatization with dabsyl chloride. The HPLC/UV-Vis procedure is sensitive, reproducible, and accurate. The detection limit values for free amino acids were low, between 0.01 and 0.07 mu g/mL, and the method was precise. As a general rule, the recovery values were high. This methodology was applied to the evaluation of the effect of the spoilage wine yeast Dekkera bruxellensis on the Dao red wine free amino acids profile. This yeast seems to influence the free amino acids composition of the wine, including aspartic and glutamic acids, asparagine, glutamine, and isoleucine as the main affected compounds.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
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