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Enzymatic hydrolysis of whey protein concentrates: Peptide HPLC profiles

Título
Enzymatic hydrolysis of whey protein concentrates: Peptide HPLC profiles
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2004
Autores
M. V. T. Mota
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel Ferreira
(Autor)
FFUP
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Maria Beatriz Oliveira
(Autor)
FFUP
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C. Rocha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
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Revista
Vol. 27 16
Páginas: 2625-2639
ISSN: 1082-6076
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
COMPENDEX
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-D2P
Abstract (EN): Hydrolysis of whey protein concentrates (WPCs) at different temperatures and pHs, using three enzymes: pepsin, trypsin, and Alcalase(R), was monitored during more than 5 hr by reversed phase HPLC/UV, using a column containing a polystyrene-divinylbenzene copolymer-based packing, and an elution gradient from 8% to 80% acetonitrile containing 0.1% TFA. Peptides were separated according to their polarity and size, and degradation of alpha-lactalbumin (alpha-la) and beta-lactoglobulin (beta-lg) was evaluated. The three proteolytic enzymes (pepsin, trypsin, and Alcalase(R)) employed for hydrolysis of WPCs led to different kinetics of degradation of beta-lg. alpha-la degradation after 15 min was almost complete for the three enzymes. The hydrolysis catalysed by each enzyme resulted in different peptide profiles by HPLC/UV. Hydrolysates produced by pepsin (HP) were resolved into three main fractions of high retention times, while tripsin hydrolysates (HT) were resolved into nine major peaks and Alcalase(R) hydrolysates (HA) were resolved into 12 major peaks, presenting a wide range of polarities and sizes. Although, with different beta-lg hydrolysis extension, chromatographic profiles of the degradation and formation of peptides can be used as a finger print of the type of enzyme used, because peptide profile is not affected either by temperature or pH.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 15
Documentos
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