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Identification and structural characterization of a novel -catechin-caffeic acid adduct present in wines

Título
Identification and structural characterization of a novel -catechin-caffeic acid adduct present in wines
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2024
Autores
Azevedo, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Oliveira
(Autor)
FCUP
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Cruz, L
(Autor)
Outra
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Mateus, N
(Autor)
Outra
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Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
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Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 442
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Z-SM1
Abstract (EN): A new compound with a molecular ion mass of m/z 467 in the negative ion mode was found to occur in a white wine aged 30 months in bottle. In this latter, fragment ions compatible with the loss of a carboxylic acid (-44 a.m. u.), a caffeic acid unit (-178 a.m.u.), and a Retro-Diels Alder (-152 a.m.u.) were observed. The present work reports the synthesis of a (+)-catechin-caffeic acid adduct resulting from the condensation reaction between caffeic acid and (+)-catechin. The structural characterization by NMR showed that this adduct is formed by the linkage between carbon 8 at ring A from (+)-catechin and carbon 9 from caffeic acid. In addition, the similarity in the HPLC retention time and UV-Visible spectra of the synthesized compound with the one detected in white wine and the bottling experiments, confirms the presence of this novel (+)-catechin-derived compound in those matrices.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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