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Olive oil characteristics of eleven cultivars produced in a high-density grove in Valladolid province (Spain)

Título
Olive oil characteristics of eleven cultivars produced in a high-density grove in Valladolid province (Spain)
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Rodrigues, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pinho, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cruz, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Baptista, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Martin, H
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Asensio S Manzanera, MC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Peres, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 247
Páginas: 3113-3122
ISSN: 1438-2377
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-FCV
Abstract (EN): The olive oil composition of eleven cultivars (cvs. Arbequina, Arbosana, Arroniz, Cornicabra, Frantoio, Hojiblanca, Manzanilla, Picual, Picudo, Redondilla and Royuela) cultivated in a high-density olive grove located in a non-traditional producing region (Valladolid, Spain) was studied during four consecutive crop seasons. The results showed that the 122 monovarietal olive oils studied could be classified as extra virgin oils, according to the quality parameters. Furthermore, the olive cultivar had a marked effect on the chemical composition and antioxidant activity. In general, olive oils from cvs. Picual and Cornicabra showed the highest total phenolic contents, oxidative stability, and tocopherols contents, whereas the worst results for oxidative stability were observed for cv. Redondilla olive oils, probably associated to the lowest contents of phenolics and tocopherols and the highest amounts of polyunsaturated fatty acids. Finally, it was found that, despite the different crop years evaluated, the quality-chemical profiles could be used to successfully discriminate the monovarietal oils under study (linear discriminant analysis sensitivities: 92 +/- 5% for the repeated K-fold cross-validation), using the data of 15 non-redundant variables identified by the simulated annealing variable selection algorithm.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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