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The effect of structural features of gelatin on its thermodynamic compatibility with locust bean gum in aqueous media

Título
The effect of structural features of gelatin on its thermodynamic compatibility with locust bean gum in aqueous media
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1999
Autores
Alves, MM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Antonov, YA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
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Revista
Título: Food HydrocolloidsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 13
Páginas: 157-166
ISSN: 0268-005X
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-4ZC
Abstract (EN): Thermodynamic compatibility and phase equilibria in aqueous systems containing locust bean gum (LBG) and acid or alkaline gelatin samples with similar molecular weights (similar to 100 kD), but different isoelectric points (7.9 and 4.9 respectively) were studied. The effects of the state of gelatin molecules (molecular-dispersed and colloidal-dispersed (similar to 0.4 mu m)) and limited degradation of biopolymers on their incompatibility are investigated. Passing from partially degraded to molecular-dispersed and then to colloidal-dispersed gelatins results in a decrease of the total concentration in the threshold point (C-t*), and in increasing asymmetry of phase dia,srams. Compatibility of LEG with gelatins is minimal at low ionic strength (mu) and pH close to their isoelectric points. In the two-phase region, the degree of compatibility, determined by the phase diagrams, was dependent on pH and ionic strength of mixtures, as well as on ionogenic properties of the gelatins studied, varying according to the change of gelatin-solvent interaction.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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