Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Physicochemical and microstructural properties of composite edible film obtained by complex coacervation between chitosan and whey protein isolate

Physicochemical and microstructural properties of composite edible film obtained by complex coacervation between chitosan and whey protein isolate

Título
Physicochemical and microstructural properties of composite edible film obtained by complex coacervation between chitosan and whey protein isolate
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Loleny Tavares
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Hiléia K. S. Souza
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Cristina M. R. Rocha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food HydrocolloidsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 113
Páginas: 1-12
ISSN: 0268-005X
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00T-2Y5
Abstract (EN): The aim of this work was to study the potential application of edible films obtained by complex coacervation promoted by the electrostatic interactions between positively charged chitosan (CH) 3% (w/w) and negatively charged whey protein isolate (WPI) 3% (w/w). Preliminary assays of turbidimetry were made in order to find the optimal CH-to-WPI mass ratio for the complex coacervation. The maximum turbidity was obtained in the CH:WPI mass ratio of 0.1:1 (w/w). The dispersions of CH/WPI (both at 3% (w/w)), WPI 5% (w/w) and CH 3% (w/w) were analyzed by Cryo-scanning electron microscopy (Cryo-SEM) and the micrograph of CH/WPI coacervate presented a more compact network structure than dispersions of individual biopolymers. The composite CH/WPI films were prepared, characterized and their performance and physicochemical properties were compared with those of CH or WPI films, in terms of water vapor permeability (WVP), mechanical properties, solubility, sorption isotherms, optical properties, scanning electron microscopy (SEM) imaging, Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) and differential scanning calorimetry (DSC). Results revealed that the incorporation of small amounts of CH in the matrix of WPI led to form a composite film with higher tensile strength, lower deformation, malleability, flexibility, solubility and WVP in comparison to the mono-component WPI and CH films. The CH incorporation resulted in a decrease in equilibrium moisture content of the CH/WPI film and the GuggenheimAnderson-de Boer (GAB) model of sorption data indicated isotherms of type II. All the films presented a homogeneous structure, color transparency, which is desired in food applications and packaging technology.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The progress and application of vitamin E encapsulation-A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, AM; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
The effect of egg albumen on the viscoelasticity of crab sticks made from Alaska Pollock and Pacific Whiting surimi (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Campo Deano, L; Tovar, C
Berry anthocyanin-based films in smart food packaging: A mini-review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Neves, D; Paula B Andrade; Videira, RA; de Freitas, V; Luis Cruz
Ultrasound-assisted preparation of size-controlled chitosan nanoparticles: Characterization and fabrication of transparent biofilms (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Hileia K. S. Souza; José M. Campiña; Ana M.M. Sousa; Fernando Silva; Maria P. Gonçalves
Tweaking the mechanical and structural properties of colloidal chitosans by sonication (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Laidson P. Gomes; Hiléia K.S. Souza; José M. Campiña; Cristina T. Andrade; Vânia M. Flosi Pascoalin; António F. Silva; Maria P. Gonçalves

Ver todas (45)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-06 às 04:19:27 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias