Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Nutritional risk of European elderly

Nutritional risk of European elderly

Título
Nutritional risk of European elderly
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Oliveira, Bruno
(Autor)
FCNAUP
Afonso, Cláudia
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Lumbers, M.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Raats, M.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 67 11
Páginas: 1215-1219
ISSN: 0954-3007
Editora: Springer Nature
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-GHB
Abstract (EN): BACKGROUND/OBJECTIVES: The elderly constitute a population group with a high prevalence of non-communicable chronic diseases and high risk of malnutrition. The aim of this study was to identify factors associated to nutritional risk in free-living European elderly. SUBJECTS/METHODS: The sample included 644 European citizens, free living in the community, aged 65 years or more. The sample was quota controlled for age groups (65–74, X75 years), gender (male/female) and living circumstances (living alone/with others). Logistic regression was performed to identify factors associated with nutritional risk. RESULTS: Several variables regarding socio-demographic characteristics, food choice, health status and the satisfaction with food-related life were included in the analysis. According to the recoded score of the ‘Determine your nutritional health’ (NSI checklist), 53% of the elderly were at nutritional risk. Nutritional risk was more likely to occur in elderly who considered that it was more important to choose foods ‘easy to chew’; with lower average number of fruit and vegetables (F&V) intake episodes and lower score for general health. It was also found in non-married participants; those that did not identify changes in their appetite; and those that felt changes in health status. In this sample, the lowest nutritional risk was found for body mass index (BMI) around 18.5 kg/m2. Country of residence, gender and age were not found to have a significant effect on nutritional risk. CONCLUSIONS: Attention should be drawn to the living circumstances, changes in appetite or health, the general heath perception, F&V intake, choice of foods easy to chew and having a low or high BMI.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: ceciliamorais@fcna.up.pt
Notas: <a href="http://gateway.isiknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcAuth=Alerting&SrcApp=Alerting&DestApp=WOS&DestLinkType=FullRecord&KeyUT=:000326666300018">Indexado na ISI Web of Science</a>
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Escolha alimentar e fatores determinantes em idosos europeus (2012)
Resumo de Comunicação em Conferência Nacional
Morais, Cecília; Oliveira, Bruno; Afonso, Claúdia; Lumbers, M.; Raats, M.; Almeida, Maria Daniel Vaz de
Food habits of older European: food preparation and comensality (2013)
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Morais, Cecília; Afonso, Cláudia; Oliveira, Bruno; Almeida, Maria Daniel Vaz de; Lumbers, M.; Raats, M.

Da mesma revista

Reply to Vitamin C and exercise-induced immunodepression (2007)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Moreira, André; Kekkonen, RA; Delgado, L; Fonseca, J; Korpela, R; Haahtela, T
Nutritional modulation of exercise-induced immunodepression in athletes: a systematic review and meta-analysis (2007)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Moreira, André; Kekkonen, RA; Delgado, L; Fonseca, J; Korpela, R; Haahtela, T
Dietary patterns derived from principal component analysis (PCA) and risk of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Garcia Larsen, V; Morton, V; Norat, T; Moreira, André; Potts, JF; Reeves, T; Bakolis, I
Walking and body mass index in a portuguese sample of adults: a multilevel analysis (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Santos, R.; Pratt, M.; Ribeiro, J. C.; Santos, M. P.; Carvalho, J.; Mota, J.

Ver todas (43)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-26 às 20:22:04 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias