Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The potential use of the UV-A and UV-B to improve tomato quality and preference for consumers

The potential use of the UV-A and UV-B to improve tomato quality and preference for consumers

Título
The potential use of the UV-A and UV-B to improve tomato quality and preference for consumers
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Mariz-Ponte, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Martins, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gonçalves, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Correia, CM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ribeiro, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Dias, MC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 246
Páginas: 777-784
ISSN: 0304-4238
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-PET
Abstract (EN): Solanum lycopersicum L. is among the healthiest fruits/vegetables due to its richness in bioactive compounds. However, its fruits from off-season (usually obtained in greenhouses that block UV-rays) have lower reputation than the ones of in-season/field productions. We hypothesise that moderate UV-A/UV-B irradiation during fruit development is able to improve its bioactive compounds and sensorial attributes, increasing its healthy properties. We supplemented for 30 days 'MicroTom' fruiting plants with two daily doses of UV-A (1 or 4 h) and UV-B (2 or 5 min). Irradiated plants showed higher ripening synchronization and produced more and smaller fruits. UV-A irradiation stimulated the fruit's antioxidant capacity, and the antiradical activity by the accumulation of phenolic compounds including the flavonoids. Only the UV-A1 h condition promoted the accumulation of ortho-diphenols in tomato fruits. Regarding the consumers' preference for aroma/taste, a consumers' panel test ranked the tomatoes as UV-A1 h, UVA 4 h, Control, UV-B 5 min and UV-B 2 min. We conclude that the supplementation of UV-A during pre-harvest is particularly effective in increasing ripening synchronization and fruit's nutritional properties, potentially making these fruits more appealing to consumers.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

2,4-dichlorophenoxyacetic acid detoxification occurs primarily in tomato leaves by the glutathione S-transferase phi members 4 and 5 (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fernanda Fidalgo; Jorge Teixeira; Pinto, A; Manuel Azenha
Satureja montana<p> L. essential oil, montmorillonite and nanoformulation reduce Xanthomonas euvesicatoria infection, modulating redox and hormonal pathways of tomato plants</p> (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Oliveira-Pinto, PR; Mariz-Ponte, N; Torres, A; Fernando Tavares; Fernandes Ferreira, M; Sousa, RM; Santos, C
Response of Olea europaea ssp maderensis in vitro shoots exposed to osmotic stress (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Brito, G; Costa, A; Fonseca, HMAC; Santos, CV
Regulation of glutamine synthetase expression in sunflower cells exposed to salt and osmotic stress (2004)
Artigo em Revista Científica Internacional
Santos, C; Pereira, A; Pereira, S; Teixeira, J

Ver todas (25)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-08 às 16:07:01 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias