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The role of wine polysaccharides on salivary protein-tannin interaction: A molecular approach

Título
The role of wine polysaccharides on salivary protein-tannin interaction: A molecular approach
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Brandao, E
(Autor)
Outra
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Silva, MS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Garcia Estevez, I
(Autor)
Outra
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Williams, P
(Autor)
Outra
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Doco, T
(Autor)
Outra
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Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
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Susana Soares
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 177
Páginas: 77-85
ISSN: 0144-8617
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-Z6T
Abstract (EN): Polysaccharides are described to inhibit aggregation between food polyphenols and salivary proteins (SP) and may hence lead to astringency modulation. In this work, the effect of two wine polysaccharides (arabinogalactan proteins-AGPs and rhamnogalacturonan II-RGII) on SP-polyphenol interaction was evaluated. In general, both polysaccharides were effective to inhibit or reduce SP-polyphenol interaction and aggregation. They can act by two different mechanisms (ternary or competitive) depending on the SP-tannin pair. In the case of salivary P-B peptide, AGPs and RGII seem to act by a ternary mechanism, in which they surround this complex, enhancing its solubility. Concerning acidic proline-rich proteins (aPRPs), it was possible to observe both mechanisms, depending on the tannin and the polysaccharide involved. Overall, this work point out for a specific property of wine polysaccharides important to modulate this and other beverages and food astringency perception.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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