Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Micro- and nano bio-based delivery systems for food applications: In vitro behavior

Micro- and nano bio-based delivery systems for food applications: In vitro behavior

Título
Micro- and nano bio-based delivery systems for food applications: In vitro behavior
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Lívia de Souza Simões
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Daniel A. Madalena
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana C. Pinheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
José A. Teixeira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
António A. Vicente
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Óscar L. Ramos
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 243
Páginas: 23-45
ISSN: 0001-8686
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
INSPEC
Outras Informações
Resumo (PT):
Abstract (EN): Micro- and nanoencapsulation is an emerging technology in the food field that potentially allows the improvement of food quality and human health. Bio-based delivery systems of bioactive compounds have a wide variety of morphologies that influence their stability and functional performance. The incorporation of bioactive compounds in food products using micro- and nano-delivery systems may offer extra health benefits, beyond basic nutrition, once their encapsulation may provide protection against undesired environmental conditions (e.g., heat, light and oxygen) along the food chain (including processing and storage), thus improving their bioavailability, while enabling their controlled release and target delivery. This review provides an overview of the bio-based materials currently used for encapsulation of bioactive compounds intended for food applications, as well as the main production techniques employed in the development of micro- and nanosystems. The behavior of such systems and of bioactive compounds entrapped into, throughout in vitro gastrointestinal systems, is also tracked in a critical manner. Comparisons between various in vitro digestion systems (including the main advantages and disadvantages) currently in use, as well as correlations between the behavior of micro- and nanosystems studied through in vitro and in vivo systems were highlighted and discussed here for the first time. Finally, examples of bioactive micro- and nanosystems added to food simulants or to real food matrices are provided, together with a revision of the main challenges for their safe commercialization, the regulatory issues involved and the main legislation aspects.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 23
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Polymer-vesicle association (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Filipe E Antunes; Eduardo F Marques; Maria G Miguel; Bjoern Lindman
Coconut-based biosorbents for water treatment - A review of the recent literature (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bhatnagar, A; Vitor Vilar; Cidália Botelho; Rui Boaventura
Self-organization of double-chained and pseudodouble-chained surfactants: counterion and geometry effects (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marques, EF; Regev, O; Khan, A; Lindman, B
Lipid nanocarriers for the loading of polyphenols ¿ A comprehensive review (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pimentel-Moral, S; Teixeira, M; Fernandes, A; Arráez-Román, D; Martínez-Férez, A; Segura-Carretero, A; Souto, E
Combining metal nanoclusters and carbon nanomaterials: Opportunities and challenges in advanced nanohybrids (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lopes, RCFG; Rocha, BGM; Macoas, EMS; Eduardo F Marques; Martinho, JMG

Ver todas (8)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-08 às 22:54:26 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias