Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Wine Flavonoids in Health and Disease Prevention

Wine Flavonoids in Health and Disease Prevention

Título
Wine Flavonoids in Health and Disease Prevention
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Susana Soares
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Santos Buelga, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Feliciano, AS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: MoleculesImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 22 2
Página Final: 292
ISSN: 1420-3049
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-KFF
Abstract (EN): Wine, and particularly red wine, is a beverage with a great chemical complexity that is in continuous evolution. Chemically, wine is a hydroalcoholic solution (similar to 78% water) that comprises a wide variety of chemical components, including aldehydes, esters, ketones, lipids, minerals, organic acids, phenolics, soluble proteins, sugars and vitamins. Flavonoids constitute a major group of polyphenolic compounds which are directly associated with the organoleptic and health-promoting properties of red wine. However, due to the insufficient epidemiological and in vivo evidences on this subject, the presence of a high number of variables such as human age, metabolism, the presence of alcohol, the complex wine chemistry, and the wide array of in vivo biological effects of these compounds suggest that only cautious conclusions may be drawn from studies focusing on the direct effect of wine and any specific health issue. Nevertheless, there are several reports on the health protective properties of wine phenolics for several diseases such as cardiovascular diseases, some cancers, obesity, neurodegenerative diseases, diabetes, allergies and osteoporosis. The different interactions that wine flavonoids may have with key biological targets are crucial for some of these health-promoting effects. The interaction between some wine flavonoids and some specific enzymes are one example. The way wine flavonoids may be absorbed and metabolized could interfere with their bioavailability and therefore in their health-promoting effect. Hence, some reports have focused on flavonoids absorption, metabolism, microbiota effect and overall on flavonoids bioavailability. This review summarizes some of these major issues which are directly related to the potential health-promoting effects of wine flavonoids. Reports related to flavonoids and health highlight some relevant scientific information. However, there is still a gap between the knowledge of wine flavonoids bioavailability and their health-promoting effects. More in vivo results as well as studies focused on flavonoid metabolites are still required. Moreover, it is also necessary to better understand how biological interactions (with microbiota and cells, enzymes or general biological systems) could interfere with flavonoid bioavailability.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 30
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Wound-Healing Peptides for Treatment of Chronic Diabetic Foot Ulcers and Other Infected Skin Injuries (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Gomes, A; Catia Teixeira; Ferraz, R; Prudencio, C; Paula Gomes
Trending Topics on Coumarin and Its Derivatives in 2020 (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carneiro, A; Matos, MJ; Uriarte, E; Santana, L
Tracing the Path between Mushrooms and Alzheimer's Disease-A Literature Review (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Silva, AM; Preto, M; Grosso, C; Vieira, M; Delerue Matos, C; Vitor Vasconcelos; Reis, M; Barros, L; Martins, R
Thiocoumarins: From the Synthesis to the Biological Applications (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Matos, MJ; Santana, L; Uriarte, E; Fernanda Borges
The Latest Trends in Electric Vehicles Batteries (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Rui Martim Salgado; Federico Danzi; Joana C. R. E. Oliveira; Anter El-Azab; Pedro Ponces Camanho; Maria Helena Braga

Ver todas (302)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-08 às 21:11:36 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias