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Volatile Profiling of Kiwifruits (Actinidia deliciosa 'Hayward') Evaluated by HS-SPME and GC-IT/MS: Influence of Ripening, Training System and Storage

Título
Volatile Profiling of Kiwifruits (Actinidia deliciosa 'Hayward') Evaluated by HS-SPME and GC-IT/MS: Influence of Ripening, Training System and Storage
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Luis Miguel Mota
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel M P L V O Ferreira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 5
Páginas: 3115-3128
ISSN: 1935-5130
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-45K
Abstract (EN): In this research, the volatile profile of Actinidia deliciosa (A. Chev) C.F. Liang and A.R. Ferguson var. deliciosa cv. Hayward fresh fruits (pulp) coming from two different training systems, picked at different harvest times were characterized by HS-SPME-GC-IT/MS before and after storage. Forty-seven compounds were identified and distributed by distinct chemical classes (aldehydes, alcohols, ketones, esters, monoterpenes, norisoprenoid and hydrocarbons), with 24 being reported for the first time in this variety. The major volatiles found were: hexanal, (E)-2-hexenal and methylbutyrate. A principal component analysis showed that fruits from pergola training system are very well distinguished from those coming from T-bar training system by their abundance of monoterpenes and norisoprenoids. In general, fruits after storage have higher amounts of esters. All these results were confirmed by sensory analysis, having the T-bar kiwifruits higher notes in "pungent" descriptor, and fruits stored higher values of "ripened fruit odour" and "sweetness".
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 14
Documentos
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