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3,4-dimethoxycinnamic acid levels as a tool for differentiation of Coffea canephora var. robusta and Coffea arabica

Título
3,4-dimethoxycinnamic acid levels as a tool for differentiation of Coffea canephora var. robusta and Coffea arabica
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1998
Autores
Leitao, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Seabra, RM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira, MB
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ferreira, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 61
Páginas: 511-514
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-85X
Abstract (EN): Thirteen green Coffea canephora var. robusta and seven green Coffea arabica coffee beans from different geographical origins were analysed by HPLC/diode-array detector for hydroxycinnamic acids (HCAs) discrimination and quantification to assess the possible markers for their botanical and geographical origins. While the HCAs, p-coumaric, o-coumaric and 3,4-dimethoxycinnamic acids were detected in the majority of samples, caffeic and ferulic acids were present in all of them. Sinapic and 4-methoxycinnamic acids were found in only one sample from Mexico and Honduras, respectively. In spite of the preliminary nature of this study, it seems that the relative amount of the HCAs could be related to the botanical origin of coffee. In fact, Coffea canephora var. robusta contains a higher level of 3,4-dimethoxycinnamic ((X) over bar +/- SD:0.433 +/- 0.15, ranging from 0.237 to 0.691 g kg(-1)) than the Coffea arabica samples ((X) over bar +/- SD:0.059 +/- 0.03, ranging from 0.016 to 0.095 g kg(-1)).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 4
Documentos
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