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Antimicrobial activity of edible coatings prepared from whey protein isolate and formulated with various antimicrobial agents

Título
Antimicrobial activity of edible coatings prepared from whey protein isolate and formulated with various antimicrobial agents
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Oscar L. Ramos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Arménia C. Santos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mariana V. Leão
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana O. Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sara I. Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
João C. Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
M. Isabel Franco
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuela E. Pintado
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 25 2
Páginas: 132-141
ISSN: 0958-6946
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-7TC
Abstract (EN): Using in vitro tests, the efficacy of edible coatings, made using whey protein isolates as a base material and glycerol as a plasticizer, and containing several antimicrobial compounds was assessed upon ubiquitous spoilage microflora in cheese. The formulation that showed the greatest activity was applied onto the surface of experimental cheeses, and their major microbiological and physicochemical features were compared with those of cheese added with commercial coatings. Chitooligosaccharide (COS) and lactic acid exhibited the highest (P < 0.05) bacteriocidal effect against Gram-negative and Gram-positive bacteria, respectively, whereas sodium benzoate and COS exhibited the highest (P < 0.05) inhibitory effect against the yeast. Combinations of lactic acid and COS yielded the highest (P < 0.05) effect against all microorganisms tested; upon application on the cheese surface, they proved to be more active against bacteria, and less effective against yeasts and moulds (P < 0.05) than their commercial coating counterparts.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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