Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Tocopherols in espresso coffee: Analytical method development and validation

Tocopherols in espresso coffee: Analytical method development and validation

Título
Tocopherols in espresso coffee: Analytical method development and validation
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Rita C Alves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 115 1
Páginas: 1549-1555
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-GQV
Abstract (EN): The present paper reports the development and validation of an analytical micro-method for tocopherols quantification in espresso coffee by normal-phase HPLC with fluorescence detection. The proposed method consists in a liquid-liquid extraction with n-hexane:ethyl acetate, followed by a clean-up with dimethylformamide to eliminate co-eluting interferences. The method showed good intra- and inter-day precisions (coefficient of variation < 6.5%), good accuracies (98 +/- 6%), and high correlation coefficients (r > 0.999) for standards subjected to the entire procedure. Only alpha- and beta-tocopherols were identified in the brews. The detection and quantification limits were 0.5 and 1.4 ng/ml, for alpha-tocopherol, and 0.4 and 1.1 ng/ml, for beta-tocopherol, respectively. A mean total tocopherol content lot (alpha + beta) of 3.5 +/- 0.9 mu g in commercial espresso coffee blends (30 ml) was detected. The proposed method requires low solvent consumption and proved to be sensitive, precise and accurate.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: rita.c.alves@gmail.com
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

HEALTH BENEFITS OF COFFEE: MYTH OR REALITY? (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Rita C Alves; Susana Casal; Beatriz Oliveira
Vitamin E Profile as a Reliable Authenticity Discrimination Factor between Chestnut (Castanea sativa Mill.) Cultivars (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joao C M Barreira; Rita C Alves; Susana Casal; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira; Jose Alberto Pereira
Tocopherols in coffee brews: Influence of coffee species, roast degree and brewing procedure (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rita C Alves; Susana Casal; Beatriz B P P Oliveira
Nutritional value and influence of the thermal processing on a traditional Portuguese fermented sausage (alheira) (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Silvia D Campos; Rita C Alves; Eulalia Mendes; Anabela S G Costa; Susana Casal; Maria Beatriz P P Oliveira
Norharman and harman in instant coffee and coffee substitutes (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rita C Alves; Eulalia Mendes; Beatriz P P Oliveira; Susana Casal

Ver todas (10)

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
DETERMINATION OF FLUORIDE IN SPANISH VINEGARS (1992)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
GARCIA, C; Lapa, RAS; Lima, JLFC; PEREZOLMOS, R

Ver todas (348)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-06 às 14:16:23 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias