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Acrylamide in espresso coffee: Influence of species, roast degree and brew length

Título
Acrylamide in espresso coffee: Influence of species, roast degree and brew length
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Rita C Alves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Soares, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 119 3
Páginas: 929-934
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-7S2
Abstract (EN): Espresso coffees were analysed for acrylamide contents by matrix solid-phase dispersion and GC-MS. The influence of coffee species, roast degree, and brew length were ascertained. Mean acrylamide contents of medium roasted espressos (30 mL) were 1.16 +/- 0.25 and 2.31 +/- 0.43 mu g for pure arabica and robusta samples, respectively. Espressos prepared from commercial blends contained an average acrylamide level of 1.26 +/- 0.28 mu g. A 25% decrease was observed when comparing espressos prepared with medium and dark roasted coffee. The extraction efficacy of acrylamide for standard espressos of 30 mL was near 80%, being only affected by brew volume, with long espressos (70 mL) containing practically all acrylamide of the coffee cake (99%), almost double that of short ones (20 mL). When compared with other common coffee beverages, espresso acrylamide concentration (mu g/L) was higher. However, due to the small volume per cup, it may contribute less to acrylamide ingestion.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: rita.c.alves@gmail.com
Nº de páginas: 6
Documentos
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