Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Effect of alginate coating on the physico-chemical and microbial quality of pansies (Viola x wittrockiana) during storage

Effect of alginate coating on the physico-chemical and microbial quality of pansies (Viola x wittrockiana) during storage

Título
Effect of alginate coating on the physico-chemical and microbial quality of pansies (Viola x wittrockiana) during storage
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Fernandes, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, EL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Saraiva, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ramalhosa, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 27
Páginas: 987-996
ISSN: 1226-7708
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-G1H
Abstract (EN): Edible flowers, such as pansies, are becoming more popular, but they are highly perishable. So, postharvest technologies are needed, being edible coatings a good alternative. Thus, the aim of this study was to evaluate the effect of alginate coating on physico-chemical and microbiological quality of pansies during cold storage (4 A degrees C for 0, 7, 14, 21 days). Coated pansies maintained good appearance until 14 days of storage, 7 days more than uncoated ones. Flavonoids, hydrolysable tannins and monomeric anthocyanins, as well antioxidant activity, were higher in coated pansies when compared to uncoated ones, on all assayed storage times. Furthermore, after 14 days of storage, uncoated pansies presented microorganism counts higher than coated, namely yeasts and moulds, suggesting an effective barrier protection of the alginate coating treatment. In summary, alginate coating has potential for extending shelf-life and improving physico-chemical and microbiological quality of pansies.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Physicochemical, antioxidant and microbial properties of crystallized pansies (Viola x wittrockiana) during storage (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, JA; Pereira, EL; Saraiva, JA; Ramalhosa, E
Freezing of edible flowers: Effect on microbial and antioxidant quality during storage (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, JA; Pereira, EL; Saraiva, JA; Ramalhosa, E
Effect of high hydrostatic pressure on the quality of four edible flowers: Viola x wittrockiana, Centaurea cyanus, Borago officinalis and Camellia japonica (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, JA; Pereira, EL; Ramalhosa, E; Saraiva, JA
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-06 às 11:35:19 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias