Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Brominated flame retardants and seafood safety: A review

Brominated flame retardants and seafood safety: A review

Título
Brominated flame retardants and seafood safety: A review
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Rebeca Cruz
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sara C Cunha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 77
Páginas: 116-131
ISSN: 0160-4120
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Ciências da terra e ciências do ambiente
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-78E
Abstract (EN): Brominated flame retardants (BFRs), frequently applied to industrial and household products to make them less flammable, are highly persistent in the environment and cause multi-organ toxicity in human and wildlife. Based on the review of BFRs presence in seafood published from 2004 to 2014, it is clear that such pollutants are not ideally controlled as the surveys are too restricted, legislation inexistent for some classes, the analytical methodologies diversified, and several factors as food processing and eating habits are generally overlooked. Indeed, while a seafood rich diet presents plenty of nutritional benefits, it can also represent a potential source of these environmental contaminants. Since recent studies have shown that dietary intake constitutes a main route of human exposure to BFRs, it is of major importance to review and enhance these features, since seafood constitutes a chief pathway for human exposure and biomagnification of priority environmental contaminants. In particular, more objective studies focused on the variability factors behind contamination levels, and subsequent human exposure, are necessary to support the necessity for more restricted legislation worldwide.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 16
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Effect of cooking on olive oil quality attributes (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carla S P Santos; Rebeca Cruz; Sara C Cunha; Susana Casal
Ochratoxin A in commercial soluble coffee and coffee substitutes (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Susana Casal; Tiago Vieira; Rebeca Cruz; Sara C Cunha

Da mesma revista

Toxicology and detection methods of the alkaloid neurotoxin produced by cyanobacteria, anatoxin-a (2007)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Joana Osswald; Sandra Rellan; Ana Gago; Vitor Vasconcelos
Obesogens in the aquatic environment: an evolutionary and toxicological perspective (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Capitao, A; Lyssimachou, A; Filipe F C Castro; Santos, MM
Measuring biomarkers in wastewater as a new source of epidemiological information: Current state and future perspectives (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Gracia Lor, E; Castiglioni, S; Bade, R; Been, F; Castrignano, E; Covaci, A; Gonzalez Marino, I; Hapeshi, E; Kasprzyk Hordern, B; Kinyua, J; Lai, FY; Letzel, T; Lopardo, L; Meyer, MR; O'Brien, J; Ramin, P; Rousis, NI; Rydevik, A; Ryu, Y; Santos, MM...(mais 6 autores)
Assays with Daphnia magna and Danio rerio as alert systems in aquatic toxicology (2007)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Martins, J; Oliva O Teles; Vasconcelos, V
Antibiotic resistance in wastewater treatment plants: Tackling the black box (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Manaia, CM; Rocha, J; Scaccia, N; Marano, R; Radu, E; Biancullo, F; Cerqueira, F; Fortunato, G; Iakovides, IC; Zammit, I; Kampouris, I; Ivone Vaz Moreira; Olga C Nunes

Ver todas (35)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Arquitectura da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-08 às 23:11:28 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias